Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Obligatie K+S AG 2,625% 2023 per 1.000 euro duikt onder pari

Donderdag ging de prijs van vermelde obligatie zwaar onderuit op de secundaire markt. Ze sloot aanzienlijk onder pari af. De reden hiervoor is dat de Duitse financiële toezichthouder BaFin een onderzoek heeft ingesteld naar de balans van deze specialist in meststoffen.

De obligatie K+S 2,625% 2023 wordt in de buurt van 97,65% van de nominale waarde verhandeld. Woensdagavond was dat nog 100,6%. Het rendement van deze lening die een "B" rating heeft ("High yield" categorie) bij Standard & Poor's komt daardoor op 3,8%.

De aankondiging op woensdagavond dat de Duitse regelgevende marktautoriteit BaFin een onderzoek had geopend naar de balans van de mijngroep, stak het vuur aan de lont.Op dat moment joegen de beleggers de risicopremie voor wie schuldpapier van K+S in handen heeft, de hoogte in.

BaFin verdenkt de meststoffenproducent ervan bepaalde activa in zijn recentste jaar- en halfjaarcijfers te hebben overgewaardeerd. "De activa die op 31 december 2019 werden overgedragen naar de geconsolideerde jaarrekening en op 30 juni 2020 naar de samengevatte jaarrekening, in casu de vaste activa, kunnen overgewaardeerd zijn", stelt de Duitse financiële waakhond.

Indien er nog andere indicaties van fouten in de boekhouding boven water komen, kan het opgestarte onderzoek ook uitgebreid worden naar andere elementen van de balans.

K+S toont zich bereid om zijn volle medewerking te verlenen aan het onderzoek en het management bevestigt dat het de argumenten van BaFin zal kunnen weerleggen.

Over K+S

K+S heeft zijn roots in de 19e eeuw. Toentertijd ontgonnen Duitse mijnwerkers als eersten ter wereld kalium, daar produceerden ze dan meststoffen van. Vandaag is de groep K+S een onafhankelijk mijnbouwbedrijf dat zich toelegt op landbouw (kunstmest, meststoffen…), industrie (componenten voor minerale olie, textiel, kalium, magnesium…), kleinhandel (keukenzout…) en plaatselijke overheden (o.a. strooizout).

De producten en diensten van K+S zijn van essentieel belang voor de bevoorrading van de bevolking op het vlak van geneeskunde, farmacie, voedselproductie, landbouw en dierenvoeding.

K+S heeft productiesites in zowel Europa als in Noord- en Zuid-Amerika. De groep stelt wereldwijd 14.000 mensen tewerk en hun beurswaarde ligt rond 1,74 miljard euro op de Beurs van Frankfurt.

Hun financieel nieuws leest u hier.