Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Alles wat u moet weten vóór het begin van de nieuwe week

Goldwasser Exchange informeert u over alles wat u absoluut moet weten bij het begin van deze week.

De pandemie verliest eindelijk terrein

In het VK is het aantal sterfgevallen met 30% gedaald. In de VS is het aantal ziekenhuisopnames gehalveerd en voor het eerst sinds november ligt dat aantal onder de kaap van de 60.000 gevallen. Op economisch vlak merken we ook een bepaald optimisme, denken we maar aan de koersstijging van de ruwe olie en de grondstoffen. Vandaag zijn er wereldwijd 200 miljoen dosissen van het vaccin toegediend.

Er wordt nog steeds gespeculeerd

De GameStop-affaire en het feit dat Vlad Tenev, topman van Robinhood, voor een Congrescommissie moest verschijnen, heeft geen punt gezet achter de speculatie. De Bitcoin klokte vrijdag af op 55.101 dollar. De prijs van koper heeft de laatste negen jaar nooit zo hoog gestaan. Afgelopen week zetten de Reddit-traders in op (nog steeds) GameStop, AMC en Palantir Technologies. Apple en Tesla blijven de meest verhandelde titels op Robinhood, maar ook Disney staat nu in de top 5. Een aantal speculanten hebben Robinhood vaarwel gezegd en ingeruild voor de Chinese tradingsite Webull.

De indicator van de week

Men zit ongeduldig te wachten op de bekendmaking van de PCE prijsindex in de Verenigde Staten (26 februari). Dit is de belangrijkste inflatiemaatstaf van de Fed. De consensus van de economen betreffende de "Core PCE" (waarbij er geen rekening wordt gehouden met de gezinsuitgaven voor voeding en energie) ligt op 1,4%. Een cijfer boven de 1,5% zou onrustwekkend zijn. Vorige week merkten we dat de intrestvoet op Treasury bonds op 10 jaar onder druk kwam te staan. Die sloot vrijdag af op 1,34. Op zes maanden tijd kwam er 0,5% bij. Op één week 0,17%. Wanneer het relanceplan van Biden (1,9 triljoen) voor 14 maart op kruissnelheid komt, kan het zijn dat de stijging van de obligatierente zich doorzet, wat op zijn beurt geen goed nieuws zou zijn voor de aandelen.

De aandelen van de week

In Amerika verwacht men de resultaten van enkele high-flyers van 2020. Tussen 24 en 26 februari is het namelijk de beurt aan Nvidia, Etsy, Nikola, Moderna en Airbnb. Nvidia, fabrikant van programmeerbare halfgeleiders en grafische kaarten, is een topper binnen de sector. Ze drijven videogameconsoles en -servers aan, maar ook datacenters. Daarnaast houden ze ook de crypto-miners draaiende. Op een jaar dikte de titel aan met 100%, wat toch een rem zet op de winstmarges op de korte termijn. Niettemin geven de analisten een koopadvies. Enig minpunt: de fusie met Arm Holding, ook een chipfabrikant, maakt het voorwerp uit van een antitrustonderzoek.

In een ongunstig toeristisch klimaat is Airbnb sedert zijn beursgang (IPO) in december 40% gestegen. Nu de hemel wat begint op te klaren aan het pandemiefront, zal er weer meer verhuurd worden en Airbnb bevindt zich daarvoor in een gunstige positie. Aangezien ze in 220 landen en regio's aanwezig zijn, kunnen we stellen dat Airbnb universeel gekend is. En doordat ze nog maar 1% van de huurmarkt innemen, hebben ze nog een aanzienlijke progressiemarge. Voor de korte termijn blijven de analisten voorzichtig, ze geven eerder een houdadvies.

Etsy is ook een van de succesverhalen van 2020: 320% winst op één jaar. Zij zijn hét referentiemerk in de niche van e-commerce voor artisanale producten. Met een koers-winstverhouding van 120 vinden de analisten het aandeel duur. Ze verwachten een achteruitgang voor 2021. Voor de lange termijn hebben ze er echter vertrouwen in.

We houden ook de resultaten van enkele meer traditionele bedrijven in de gaten, zoals AXA (gemiddeld koersdoel volgens de analisten: +20%), Suez, Veolia en Anheuser-Busch InBev.

Het ganse Goldwasser Exchange team wenst u een aangename week.