Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Ageas en zijn dividend staan deze week centraal

Deze Belgische verzekeringsgroep maakt woensdag de jaarcijfers bekend. Positief nieuws met betrekking tot het dividend kan een nieuwe katalysator voor de koers van het aandeel worden.

Ter gelegenheid van de publicatie van de jaarresultaten zal de Belgische leider in verzekeringen (nummer 1 in leven en nummer 2 in niet-leven) namelijk naar alle waarschijnlijkheid het dividendbeleid toelichten. Meer bepaald wordt verwacht dat Ageas meer info zal geven over de hoogte van de coupon die over het afgelopen boekjaar wordt betaald.

Ageas wordt op de Brusselse beurs beschouwd als één van de alternatieven bij uitstek voor de huidige lage rentetarieven.

Deze verzekeraar haalt 26% van zijn inkomsten uit Azië en inde in 2019 35,90 miljard euro aan premies.  Het is één van de weinige bedrijven uit de financiële sector die tegen alles en iedereen in, het volledige dividend over vorig boekjaar heeft uitbetaald.

Volgens de analisten die het aandeel volgen zouden de comfortabele liquiditeitsbuffer van de verzekeraar (het betreft miljarden euro's) en de solvabiliteitsratio in normale omstandigheden moeten toelaten om een ​​ongewijzigde coupon over 2020 aan te bieden. We praten dan over een bedrag van 2,65 euro per aandeel.

Op basis van de huidige koers (46,15 euro) stemt dat overeen met een bruto dividendrendement van 5,75%. In combinatie met het vorige zomer aangekondigde inkoopprogramma voor eigen aandelen, bedraagt ​​het totale rendement zelfs meer dan 7%.

Het management ging in november 2020 uit van een winst op jaarbasis in een vork tussen 850 en 950 miljoen euro (exclusief eenmalige factoren). Dat is iets minder dan het record van 975 miljoen euro dat over 2019 werd neergezet.

Ageas werd slechts in beperkte mate getroffen door de pandemie, dankzij de stevige marges bij de schadeverzekeringen. Meer concreet profiteerde de tak autoverzekeringen van een afname van het aantal ongevallen. Als gevolg van de opgelegde beperkingen heeft de consument minder gebruikgemaakt van de auto.

Het positieve effect van de pandemie op het aantal schadegevallen kan echter stilaan opdrogen, gezien de gedeeltelijke terugkeer naar normaal sinds het begin van dit jaar.

Beperkt opwaarts potentieel voor het aandeel ?

Als typisch rendementsaandeel is de koers van Ageas sinds het begin van het jaar met 4% gestegen. Over een periode van 12 maanden is die koers echter met 8% gedaald.

Van de analisten die het aandeel volgen, hebben 11 een koopadvies, 5 een neutraal advies (‘houden’) en adviseren 3 analisten om het aandeel te verkopen.

Het gemiddeld koersdoel voor de komende 12 maanden (46,45 euro) laat weinig opwaarts potentieel toe. Een positieve verrassing woensdag zou daar echter verandering in kunnen brengen.

Ageas is op het huidige koersniveaus aantrekkelijk gewaardeerd aan iets meer dan tien keer de winst. Het aandeel noteert bovendien met een korting ten opzichte van zijn boekwaarde.

Via Ageas belegt u ook indirect in één van de beste vastgoedportefeuilles van het land, AG Real Estate.Deze vastgoeddochter is ook actief is in Frankrijk en Luxemburg.

AG Real Estate is een zeer creatieve onderneming, vooral actief op de markt van publiek-private samenwerkingen (PPS), en bezit onder andere de helft van de aandelen van Interparking.

Indien u interesse hebt voor het aandeel Ageas mag u uw aankooporders doorgeven via het nummer +32 (2) 533 22 40 of via info@goldwasserexchange.be.