Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Obligaties Petrobras onder druk na ontslag topman

De obligaties van oliegroep Petrobras staan onder druk nadat Braziliaans president Jair Bolsonaro de topman van dit kroonjuweel van de Braziliaanse economie de laan uitstuurde. Deze beslissing voedt de bezorgdheid van de beleggers omtrent de schuldafbouw van het oliebedrijf.

De dollarobligatie Petrobras Global Finance BV 5,6% 03/01/2031 bijvoorbeeld werd maandag bij de slotbel op de Europese beurzen verhandeld aan 107% van de nominale waarde. Vorige donderdag was dat nog 112%. De lening is uitgegeven in coupures van 2.000 en heeft een "BB-" rating ("High yield") bij Standard & Poor's.

Toen de Braziliaanse president bij het begin van het weekend opwierp dat er veranderingen op til waren binnen het petroleumbedrijf, zette dit de obligaties van Petrobras reeds onder druk. Jair Bolsonaro zei dat de oliegroep de recente prijsverhogingen voor brandstof enkel doorvoerde om de financiële markten en bepaalde groeperingen in Brazilië ter wille te zijn. Hij vond dat de prijzen juist naar beneden moesten bijgesteld worden.

Vrijdag werd er na sluiting van de markten via een persbericht aangekondigd dat Joaquim Silva e Luna, een voormalig generaal en ex-minister van Defensie, is aangesteld als nieuwe topman. Dit zorgt voor een algemene onrust binnen financiële kringen. Het wordt gezien als inmenging van Brasilia in de economie.

De analisten reageerden meteen en stelden hun aanbevelingen voor Petrobras naar beneden bij. De wijziging van de verkoopprijzen bij Petrobras zal implicaties hebben voor het genereren van cash, zei de analist van de Spaanse bank Santander. Hij voegde er aan toe dat de voorziene verkoop van activa, meer specifiek raffinaderijen, de perspectieven op schuldafbouw en dividenden overschaduwt. Afsluiten deed hij met de woorden: "Er heerst een groeiende onzekerheid rond Petrobras."

Als specialist in de olie- en gasindustrie is Petrobras actief in alles wat te maken heeft met fossiele brandstoffen (prospectie, boringen, raffinage, verwerking, verkoop en transport van ruwe olie, vloeibaar aardgas en aardgas), biobrandstof en de ontginning van schalie.

Verder levert dit kroonjuweel van de Braziliaanse economie ook elektriciteit. Op woensdag 24 februari maken ze hun jaarresultaten van 2020 bekend.

Bronnen

- Petrobras plonge en Bourse après le limogeage de son patron (Zonebourse.com)
- Petrobras’s $18 Billion Rout Deepens on Series of Downgrades (Bloomberg.com)
- Persberichten van Petrobras