Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

PetSmart plaatst voor 2,35 miljard dollar aan nieuwe obligaties

Als onderdeel van een schuldherfinanciering heeft PetSmart, de Noord-Amerikaanse leider op de markt voor huisdieren (voeding, accessoires, veterinaire zorg en andere aanverwante diensten), recent 2,35 miljard dollar opgehaald op de primaire markt.

Emittent Coupon Looptijd Omvang (in dollar)
PetSmart Inc. 4,75% 15/02/2028 1,20 miljard
PetSmart Inc. 7,75% 15/02/2029 1,15 miljard

Binnen deze emissie in verschillende tranches vestigen we de aandacht op de eersterangs gegarandeerde obligatie met een jaarlijkse coupon van 4,75%.

De obligatie, met een looptijd van 7 jaar, heeft een rating "BB-" bij Standard & Poor's, en is verkrijgbaar in coupures van 250.000 dollar.  

Het feit dat het een High Yield obligatie betreft, heeft te maken met de LBO-overname van PetSmart in 2015 door het Britse fonds BC Partners. Een leveraged buyout (LBO) is een financieringsmethode waarbij de overname van een bedrijf voornamelijk gebeurt met geleend geld, dat later door het overgenomen bedrijf moet worden terugbetaald. Daardoor zijn de schulden van PetSmart fors opgelopen en is het bedrijf gedwongen om aanzienlijke bedragen op te halen op de obligatiemarkt. Dat geld wordt onder andere in de vorm van dividend uitbetaald aan BC Partners.

In een universum waar voor meer dan 16.000 miljard dollar aan obligaties een negatief rendement hebben, is PetSmart het soort hoogrentende emittent waar de beleggers op zitten te wachten.

Dat blijkt ook uit de evolutie van de obligatiekoers die in de eerste noteringen doorsteeg tot een indicatieve koers van 103%.

Wat moeten we weten over PetSmart ?

PetSmart, opgericht in 1986, is in Noord-Amerika marktleider op het gebied van huisdieren. Het betreft een bedrijf met 56.000 medewerkers, 1.650 winkels in de Verenigde Staten, Canada en Puerto Rico evenals 200 pensions voor honden en katten onder de merknaam PetSmart PetsHotel.

Het bedrijf, dat een jaarlijkse omzet van bijna 7 miljard dollar realiseert, biedt een breed gamma aan scherp geprijsde voedings- en andere producten voor huisdieren aan, evenals een aantal unieke diensten waaronder onderwijs en verzorging.

Het bedrijf stelt ook gespecialiseerde diergeneeskundige zorgen op aantal punten beschikbaar. Dit gebeurt via Banfield Pet Hospital, een uitbater van dierenziekenhuizen. Deze ziekenhuizen opereren onafhankelijk van PetSmart en hebben dierenartsen in dienst die een uitgebreid gamma aan gezondheidszorgen en hulpdiensten aanbieden.

In samenwerking met PetSmart Charities en PetSmart Charities of Canada, stelt het bedrijf de klanten in staat om in zijn winkels huisdieren te adopteren. Die mogelijkheid wordt tevens ook geboden op een aantal eenmalige evenementen.

In mei 2017 nam PetSmart Chewy.com over, een van de toonaangevende online retailers van dierenvoeding en -producten in de Verenigde Staten. Chewy, dat in 2019 een beursnotering kreeg, is nu meer dan 48 miljard dollar waard. Sinds de IPO is de koers van het aandeel Chewy verviervoudigd.