Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Nieuwe obligatie Douglas 6% 2026 beschikbaar op secundaire markt

Een ware triomf voor de Duitse exclusieve-parfumerieketen Douglas. De groep heeft namelijk zopas zijn herfinancieringsplan ter waarde van 2,5 miljard euro afgerond. Dit zal ervoor zorgen "dat de financiële positie voor de volgende vijf jaar solide" is, waardoor de groep zijn strategie, die gericht is op het digitale, zal kunnen uitrollen.

Bij die financiering hoort ook de emissie van een lening ten bedrage van 1,305 miljard euro met vervaldag op 8 april 2026 en een coupon van 6%. Dat is meteen ook het rendement, want de obligatie in coupures van 100.000 euro kan aan 100% van de nominale waarde aangekocht worden op de secundaire markt. Een hoog rendement dus, maar dat betekent tegelijk dat de beleggers een hoge risicopremie eisten om hun geld uit te lenen aan het parfumeriebedrijf dat zich nog steeds in een delicate positie bevindt.

Opmerkelijk feit: de aandeelhouders van Douglas, zijnde financieel belegger CVC en de familie Kreke, zetten hun engagement en continue steun aan het bedrijf nog eens in de verf door voor 220 miljoen euro aan eigen fondsen bij te dragen.

#FORWARDBEAUTY.DigitalFirst.

"Het nieuwe financieringsplan geeft Douglas meer ademruimte voor de uitvoering van zijn operationele activiteiten en voor strategische initiatieven", verklaarde CEO Tina Müller in de marge van de operatie. Een operatie die er kwam na de beslissing om de groeistrategie van de onderneming toe te spitsen op de digitale retailhandel in schoonheidsproducten.

Op basis van de "DIGITAL FIRST"-filosofie begon Douglas namelijk in de herfst van 2020 met het integreren van zijn onlineboetieks, marktplaats en retailwinkels in een digitaal beautyplatform, een netwerk dat steunt op big data. Het doel van deze transformatie is de groeistrategie van het bedrijf toespitsen op digitale beauty-retail.

Met een waaier van meer dan 130.000 schoonheidsproducten exploiteert Douglas meer dan 2.400 winkels in 26 landen. Het bedrijf gaat er prat op dat ze het grootste high-endschoonheidsplatform van Europa zijn. In het boekjaar 2019/2020 (afgesloten eind september) kon de groep een omzet van 3,2 miljard euro voorleggen.

Een recordgroei van de e-commerce

Douglas geeft aan dat het het boekjaar 2020/21 op gang trok met een recordgroei van zijn elektronische activiteiten. De onlineverkoop klom met 74% tot 433 miljoen euro.

Ondanks de beperkingsmaatregelen in Europa behaalde Douglas voor het eerste kwartaal van het boekjaar 2020/2021 een omzet van 1,2 miljard euro, een daling van 7,1% (met vergelijkbare gegevens) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.