Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Goud als bescherming tegen meer inflatie? Zo kan u beleggen in goud

Het goud kende dit jaar een moeilijke start, de goudprijs is met dubbele cijfers gedaald. Het gele metaal is het slachtoffer van de stijging van de rentetarieven, waarbij niet over het hoofd mag gezien worden dat een belegging in goud geen rendement oplevert. De rente is hoofdzakelijk in dollar gestegen, waardoor beleggen in deze munt aantrekkelijker wordt.

Het aanhouden van wat goud in uw portefeuille (10% wordt over het algemeen als een goede basis beschouwd) kan zeker niet ontraden worden, al was het maar tegen de achtergrond van de grote schuldenlasten waaronder de westerse economieën gebukt gaan en van de huidige stevige waarderingen op de aandelenmarkten. Ook in periodes van grote onzekerheid biedt goud een houvast.

Bovendien wordt het gele metaal traditioneel beschouwd als de belangrijkste verdedigingslinie tegen inflatie en dus als een betrouwbare opslag van waarde.

Aan beide zijden van de Atlantische Oceaan is de vrees voor een uit de hand lopen van de inflatie toegenomen. Wat het herstel van goud in de afgelopen dagen verklaart (+2,7% op weekbasis tot 1.735 dollar), dit na het optekenen van een dieptepunt op jaarbasis van 1.685 dollar.

Als gevolg van een sterke stijging van de energieprijzen stegen de prijzen vorige maand in Duitsland met 1,70%. Volgens de Amerikaanse Federale Bank zou de inflatie aan het einde van het jaar meer dan 3% kunnen bedragen, vooral als de consumptie aantrekt wegens de heropening van de winkels.

Ook in de Verenigde Staten dus wordt gevreesd voor hogere prijzen. Op jaarbasis versnelde de inflatie in februari tot 1,7%, of de sterkste stijging sinds het begin van de crisis.

De terugkeer van de inflatie is voornamelijk het gevolg van sterk gestegen grondstofprijzen (mijnbouw, landbouw, energie) en de uitbundigheid waarmee de centrale banken over de hele wereld vers geld blijven drukken.

Een andere belangrijke factor is een gedeeltelijke verhuis van de productie van lagekostenlanden naar (duurdere) ontwikkelde landen, waardoor het tempo van de prijsstijgingen verder kan versnellen.

In Europa kan een heropleving van de inflatie moeilijk verteerd raken, vooral in landen met een lage groei in de eurozone.

Hoe in goud beleggen?

Omdat het geen rendement oplevert kan goud niet beschouwd worden als een traditioneel beleggingsproduct. De belegger kan op verschillende manieren beleggen in goud, bijvoorbeeld door aandelen te kopen van goudmijnbedrijven met als bekendste namen Newmont Mining, Barrick Gold of Anglogold. Een andere mogelijkheid is om obligaties te kopen die zijn uitgegeven door deze bedrijven.

Beleggen in fysiek goud brengt veel beperkingen met zich mee, zodat de gemakkelijkste en snelste manier waarschijnlijk het kopen is van een tracker die de evolutie van het edelmetaal volgt.

Deze trackers (of indexfondsen) zijn extreem liquide en kunnen gemakkelijk worden verhandeld, zowel bij aankoop als bij verkoop. Het gebruik van trackers is zodoende een snelle en gemakkelijke manier om in de sector te beleggen zonder individuele aandelen te hoeven selecteren.

Vergeten we niet dat GLOBAL +, de portefeuille voor discretionair beheer ontwikkeld door Goldwasser Exchange, stevig in het gele metaal is belegd. Als u meer wilt weten, staat het Goldwasser Exchange Finance Committee tot uw beschikking op +32 (2) 533 22 40 voor al uw vragen over dit onderwerp.