Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Dit zijn de 5 favoriete Bel20-aandelen van de analisten

Vandaag richten we ons op de favoriete aandelen van de analisten binnen de Bel20, die een weerspiegeling zou moeten zijn van de prestaties van de 20 meest representatieve aandelen op de Belgische markt.

De Bel20 werd op 18 maart 1991 boven de doopvont gehouden. Zijn initiële referentiekoers was 1.000 punten op 30/12/1990. Momenteel schommelt die rond 3.918,89 punten. Dat betekent dat er nog wel wat marge is voor het historische record van 4.756,82 punten terug bereikt wordt. Dat record werd neergezet op 23 mei 2007, net voor de bankencrisis. Wie ondanks alles dertig jaar geleden zou geïnvesteerd hebben in de index zou nu een gemiddeld jaarrendement behaald hebben van 4,2%.

1. UCB: een potentieel van 31%

Biofarmaceut UCB kaapt de polepositie weg in ons klassement. De analistenconsensus (*) stuurt de waarde namelijk naar 103,2 euro binnen twaalf maand, tegenover de huidige 89,96 euro (**). Dat biedt een (potentiële) meerwaarde van 30,7%. De meest recente aanbevelingen staan positief tegenover het aandeel met een meerderheid die een koopadvies geeft voor dit bedrijf met een beurswaarde van bijna 15 miljard euro.

2020 was voor UCB het zevende opeenvolgende jaar dat er een groei werd opgetekend. De omzet ligt boven 5 miljard euro. Voor dit jaar verwachten ze een verkoopcijfer tussen 5,45 en 5,65 miljard. Hun doelstelling is om tegen 2025 boven 6 miljard uit te komen, ondanks het feit dat er sommige octrooien vervallen. De samenwerking met Microsoft die in februari werd aangekondigd (en die de koers van het aandeel zichtbaar goed heeft gedaan) zou UCB ongetwijfeld moeten helpen bij het behalen van die doelen. Met deze samenwerking wil men de rekendiensten, de cloud en de artificiële intelligentie (AI) van Microsoft bundelen met de bekwaamheid van UCB om nieuwe geneesmiddelen te ontdekken en te ontwikkelen, en op die manier de R&D van behandelingen te versnellen.

2. Telenet: een potentieel van 26%

Tweede in ons klassement staat het aandeel van het Vlaamse kabelbedrijf Telenet dat binnen een jaar op 44,14 euro zou moeten uitkomen. Momenteel is het 34,94 euro waard (beurswaarde van ongeveer 3,8 miljard euro), wat uiteindelijk heel dicht bij het niveau van begin dit jaar ligt. Aan de huidige koers heeft het aandeel dus een haussepotentieel van 26,3%. Het analistenpanel neigt heel duidelijk naar een koopadvies.

We herinneren u er even aan dat de groep onder leiding van John Porter in november besliste een minimumdividend uit te keren van 2,75 euro. Deze nieuwe politiek, die de vagere regel vervangt om tussen 50 en 70% van de vrij beschikbare kasmiddelen van het jaar ervoor uit te keren, heeft het voordeel van de duidelijkheid, aldus Telenet. In december werd er reeds een tussentijds dividend van 1,375 euro uitbetaald. Het saldo is voor begin mei, wat aan de huidige koers een dividendrendement van bijna 4% betekent.

3. Galapagos: een potentieel van 14%

In de ogen van de analisten blijft Galapagos potentieel hebben, ondanks het hobbelige parcours dat het aflegde sedert augustus. Dit kwam door herhaaldelijke aankondigingen die uiteindelijk alle hoop smoorden op een commerciële toekomst in Amerika van filgotinib, een middel tegen reumatoïde artritis. Toch mogen we niet alle hoop laten varen, vinden de analisten, want Filgotinib kreeg in Europa en Japan wel goedkeuring, er waren de tussentijdse positieve resultaten van bepaalde studies en de Amerikaanse partner Gilead behield het vertrouwen. Op zijn op 31 december afgesloten balans heeft Galapagos voor 5,2 miljard aan beschikbare cash staan, wat de huidige beurswaarde van ongeveer 4,24 miljard euro overtreft. De analisten, die eerder positief staan tegenover het dossier, denken dat het aandeel binnen twaalf maand 74,36 euro zal bereiken. Een haussepotentieel van 14,2% tegenover de huidige koers van 65,12 euro.

4. WDP: een potentieel van 12,4%

WDP neemt positie 4 in. De analisten geloven zichtbaar in de strategie van deze specialist in semi-industrieel en logistiek vastgoed, die begin dit jaar zijn groei-ambities tegen 2023 bijstelde, "rekening houdende met een structureel positieve context en nieuwe opportuniteiten die voortvloeien uit de covid-19-crisis". Daarom heeft WDP (beurswaarde van 5,25 miljard euro) zijn investeringsvolume met 500 miljoen euro verhoogd tot 2 miljard euro. De consensus is quasi unaniem om te kopen en ziet het aandeel binnen een jaar op 33,19 euro uitkomen. Momenteel is het 29,52 euro waard, wat een progressiemarge van 12,43% inhoudt.

5. GBL: een potentieel van 11,9%

GBL is een industriële holding met participaties in Imérys (wereldleider in de productie en de transformatie van industriële mineralen), Lafarge Holcim (wereldleider in bouwmaterialen), Pernod Ricard (wereldleider in sterke drank, nek aan nek met het Britse Diageo), SGS (controle, certificatie), Adidas (sportartikelen) en Sienna Capital (risicokapitaal). Op de beurs is GBL bijna 14 miljard euro waard. Het aandeel noteert aan 91,76 euro. Het zou binnen twaalf maand bijna 12% moeten klimmen tot 102,67 euro volgens de consensus die ook hier praktisch unaniem zou kopen.

Interesse voor een van deze aandelen? Aarzel niet ons uw aankooporders door te geven op het nummer +32 (0) 2 533 22 40 of via info@goldwasserexchange.be

Voetnoten

(*) Op basis van de Bloomberg consensus

(**) Slotkoers van 13 april 2021