Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Alles wat u moet weten vóór het begin van de nieuwe week

Goldwasser Exchange informeert u over alles wat u absoluut moet weten bij het begin van deze week.

Commotie in Downing Street

Door de onthullingen van zijn ex-adviseur Dominic Cummings zit Boris Johnson in slechte papieren. Hij wordt ervan verdacht de renovatie van zijn appartement gefinancierd te hebben met geld van donaties. Een andere donkere wolk aan de horizon: Noord-Ierland. De Unionisten zijn gekant tegen de douanegrens met het Verenigd Koninkrijk. Enkel het succes van de vaccinatiecampagne is een pluim die BoJo op zijn hoed mag steken. De strategie om zoveel mogelijk mensen een eerste dosis toe te dienen bleek de juiste.

Stap drie voor Joe Biden!

Na het relanceplan van 1,9 triljoen dat door het Congres is goedgekeurd en het plan voor de modernisering van de infrastructuur ter waarde van 2,2 triljoen heeft Joe Biden het derde puzzelstuk op tafel gegooid: het steunplan voor de gezinnen en het onderwijs. Het kostenplaatje daarvan zou op 1,8 triljoen liggen gespreid over tien jaar en zou gefinancierd worden via een belastingverhoging op de hoogste inkomens. Biden zal al zijn onderhandelaarscapaciteiten nodig hebben om de enkele Democraten die er wat weigerachtig tegenover staan toch te overtuigen om het plan goed te keuren, zelfs mochten er amendementen aan toegevoegd worden. Zonder hen zal hij niet de benodigde meerderheid halen.

Mario Draghi, de nieuwe sleutelfiguur in Europa

Eindelijk is er enige stabiliteit teruggekeerd in Italië. Terwijl Frankrijk en Duitsland al in een nieuwe kiescampagne zitten, heeft Draghi - in theorie tot 2023 - de steun van de ganse Italiaanse politieke klasse. Zijn andere troeven zijn dat hij algemeen gerespecteerd is en over het grootste deel beschikt van de grote Europese lening (191,5 miljard euro). Zopas heeft hij het stappenplan bekendgemaakt dat zal gevolgd worden om uit de crisis te raken. In totaal zal er 248 miljard uitgetrokken worden voor verbeteringswerken aan de infrastructuur en in de transportsector, de digitalisering van de maatschappij, de transitie naar hernieuwbare energie en de modernisering van de openbare diensten.

Er zit een haar in de boter tussen Apple en Facebook

Vanaf 1 mei zullen de eigenaars van een iPhone die op iOS 14.5 draait de toegang tot hun Identifier for Advertising (IDFA) kunnen weigeren. Deze wordt door apps gebruikt om te kijken welke sites er bezocht worden en wat de interesses zijn van de gebruiker. Deze nieuwe vertrouwelijkheidspolitiek valt niet in goede aarde bij Facebook, Snap en andere TikTok's, want zij gebruiken uw navigatiegegevens om u gerichte advertenties te kunnen tonen. Facebook liet al weten dat Apple hierdoor veel kleine adverteerders in de kou laat staan omdat die niet langer reclame voor een specifieke doelgroep zullen kunnen plaatsen.

10 miljard in rook opgegaan

Dat is het kolossale verlies dat enkele grootbanken hebben geleden door de ineenstorting van Archegos, de Family Office van beursspeculant Bill Hwang. Het grootste slachtoffer: Crédit Suisse (5,4 miljard dollar).

Het aandeel van de week

Even een korte samenvatting. De 5 van GAFAM hebben hun resultaten bekendgemaakt. En dat zorgde voor vuurwerk! Alle 5 hebben ze de voorspellingen van de analisten overtroffen. Amazon heeft opnieuw voor meer dan 100 miljard dollar producten verkocht, 44% meer dan in KW1 van 2020. De winst per aandeel ligt nu op 15,79 dollar, 65% meer dan de analistenconsensus. Amazon ging op alle vlakken vooruit: e-commerce, cloud, streaming, reclame en hardware. Enkel de keten Whole Foods had het zwaar door de lockdown. Bijna 50% van de winst werd gegenereerd door de clouddivisie AWS.

Apple ging door het dak. Hun verkoopcijfer lag op 89,6 miljard (+54%), terwijl de analisten gemiddeld op 77,3 miljard mikten. De winst per aandeel kwam uit op 1,40 dollar per aandeel (consensus: 0,98). In vergelijking met het vorige kwartaal stoomde de verkoop van iPhones door met 66%, die van de Macs met 70% mede dankzij de nieuwe M1-chip die voor een langere levensduur van de batterij zorgt. Apple voorziet voor 90 miljard aandelen terug te kopen. Ook Facebook klopte de voorspellingen. De winst bereikte 9,5 miljard of 3,30 dollar per aandeel (consensus: 2,34). Ten opzichte van vorig jaar klom de gemiddelde prijs voor reclame met 30% en er zijn nu 2,85 miljard aardbewoners die Facebook gebruiken. De resultaten van Alphabet (Google) en Microsoft waren al even opzienbarend: 5 op 5 dus voor GAFAM!

Het ganse Goldwasser Exchange team wenst u een aangename week.