Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Berkshire Hathaway, voor de fans van Warren Buffett

Het beleggingsfonds van Warren Buffett, alias 'het Orakel van Omaha', de vedette van de financiële wereld en een van de rijkste mensen op deze aardbol, blijft van zich doen spreken.

Maar kent u Berkshire Hathaway, dat maandag zijn resultaten bekendmaakt, echt? 

Velen vragen zich af vanwaar die naam eigenlijk komt. Simpel, in 1962 koopt de toen 32-jarige Warren Buffett twee textielbedrijven (Berkshire en Hathaway) in Omaha, de grootste stad (450.000 inwoners) in de staat Nebraska (in de Midwest). Hij laat ze fusioneren, wijzigt de statuten en maakt er een beleggingsmaatschappij van. Deze historische details zijn van groot belang, want ze bewijzen dat Warren Buffett al minstens... 60 jaar op de beurs belegt! Als er één iemand het over beleggen op de lange termijn kan hebben, is hij het wel.

Men schrijft aan Warren Buffett buitengewone krachten toe als het er op aankomt om de aandelen met het meeste potentieel eruit te pikken. Hijzelf nuanceert; ik investeer, zegt hij, enkel in bedrijven waarvan ik snap wat ze doen. Dat kan wel zijn, maar op die manier heeft hij ook wel enkele keren de boot gemist. Denken we maar aan Google: "Ik vind mezelf een idioot dat ik het potentieel van Google niet eerder inzag", gaf hij in 2018 toe tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway.

Is het interessant om in het aandeel te beleggen? Dat wàs het absoluut. Het track record van Buffett is ronduit exceptioneel. In het verleden lag zijn rendement gemiddeld op 20% per jaar. Maar op de beurs is het natuurlijk de toekomst die telt. Warren Buffett is namelijk 90 jaar oud en zijn zakenpartner Charlie Munger is er 95. Geen van beiden heeft al een opvolger aangeduid.

De laatste vijf jaar is de koers van Berkshire Hathaway (het makkelijker aan te schaffen B-aandeel) quasi verdubbeld, maar reeds enkele jaren presteert het minder goed dan zijn referentie-index, de S&P 500. Het is dus een aandeel voor de fans van Warren Buffett dus.