Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Eramet 4,196% 2024: een euro-obligatie die dichtbij pari beschikbaar is

De obligatie Eramet met een restduur van 3 jaar lijkt zich net onder pari te handhaven, weliswaar dichtbij 100% van de nominale waarde. De prijzen houden zich nu al meerdere dagen rond 99,5% op, duidelijk boven de 93,8% vanalf half februari.

De obligatie in coupures van 100.000 euro kan aan 99,53% van de nominale waarde aangekocht worden. Met een vervaldag op 28 februari 2024 en een coupon van 4,196% biedt dit een rendement van 4,37%. Een eerder genereuze vergoeding dus, maar dat betekent tegelijk dat er een aanzienlijk groot risico aan verbonden is. Het gebrek aan een notering bij de grote ratingbureaus beaamt dit.

De resultaten werden positief onthaald

De grafiek maakt duidelijk dat de prijzen op de secundaire markt de hoogte werden ingejaagd na de publicatie van de jaarresultaten van 2020 op 16 februari. De op 26 april bekend gemaakte kwartaalresultaten zorgden er daarna voor dat de prijzen op het huidige niveau bleven.

De schuldeisers zijn dus van mening dat de staalgroep, met als belangrijkste afdelingen "Mijnen en Metalen" (mangaan, nikkel, gemineraliseerd zand) en "High performance legeringen" (high-performance staal, superlegeringen, legeringen van aluminium of titanium...), het in 2020 al bij al goed heeft gedaan tijdens de gezondheidscrisis. PDG Christel Bories vindt dat haar bedrijf bewezen heeft "in 2020 heel weerbaar te zijn geweest dankzij excellente operationele prestaties en dankzij het feit dat er heel wat cash gegenereerd werd in het tweede halfjaar".

De eerste maanden van 2021 stemmen de PDG optimistisch. "Het begin van het jaar bevestigt dat we op de goede weg zijn met onze transformatie richting rendabele groei", zegt ze in het persbericht over de recentste kwartaalresultaten. "De sterke groeidynamiek binnen onze mijnactiviteiten produceert de gewenste resultaten. In het eerste kwartaal blijven onze operationele prestaties steeds verbeteren en dat binnen een gunstige prijssituatie. Onze omzet kende een significante groei ten opzichte van dezelfde periode in 2020, toen er nog maar weinig impact te merken viel van de pandemie".

Verkoop van A&D

Eramet wordt echter afgeremd door zijn afdeling "High performance legeringen", die lijdt onder de laagconjunctuur in de ruimtevaartsector, wat op zijn beurt een invloed heeft op dochtermaatschappij Aubert & Duval (A&D). De groep zou op termijn A&D, dat het heel moeilijk heeft door de diepe crisis in de ruimtevaartsector, het liefst verkopen.

Naast de ruimtevaart heeft Eramet klanten uit de staal-, inox- en pigmentindustrie, evenals uit de sector van de nieuwe-generatiebatterijen en de energie. De groep telt meer dan 13.000 medewerkers in een twintigtal landen. In 2020 konden ze een omzet van meer dan 3,5 miljard euro voorleggen.

Hun beurswaarde ligt rond 1,6 miljard euro op de Beurs van Parijs.