Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Zijn de aandelen Bpost koopwaardig?

Gebruikelijk is het zeker niet, maar Bpost heeft ditmaal de Brusselse beurs in vuur en vlam kunnen zetten met de publicatie van de kwartaalcijfers. In het verleden werd dit aandeel vaak afgestraft voor de tegenvallende kwaliteit van de resultaten. Dat was echter niet het geval met de cijfers over het eerste kwartaal, deze werden goed onthaald. Automatisch rijst dan de vraag of de aandelen Bpost koopwaardig zijn.

Eén zaak staat als een paal boven water: verschillende analisten en brokers hebben recent hun koersdoel voor het aandeel verhoogd. Dat gebeurde op basis van de sterke prestaties geleverd in het voorbije kwartaal en tevens ook op basis van de goede vooruitzichten die nog niet in de koers van het aandeel verrekend zitten.

Afgelopen donderdag rapporteerde dit door de Belgische staat gecontroleerde bedrijf dat de eerste drie maanden van het jaar werden afgesloten met een 52% hogere bedrijfswinst van 115 miljoen euro, of 15% meer dan verwacht, en dat op een omzet die 9% hoger dan verwacht uitkwam op 1 miljard euro.

Hoewel de daling (-7,80%) van de postvolumes (de historische activiteit van het bedrijf) minder uitgesproken dan verwacht was, zijn de uitstekende cijfers van Bpost voornamelijk te danken aan de goede prestaties van de divisie pakjes en logistiek en dit zowel in Europa en Azië.

De productiviteit van de distributie werd aanzienlijk verbeterd door de dagelijkse capaciteit te verhogen tot 500.000 pakjes, zonder een beroep te hoeven doen op tijdelijke krachten. Hierdoor werden extra kosten vermeden.

Het management benadrukte dat het bedrijf in een gestadig tempo blijft werken aan het transformatietraject. De sterke stijging van de e-commerce en het aantal te bezorgen pakjes heeft Bpost ertoe aangespoord om zichzelf om te vormen tot een voornamelijk logistieke speler.

Deze evolutie speelt in het voordeel van het bedrijf, omdat de winst minder afhankelijk wordt van de klassieke postactiviteiten,  die een dalend trend vertonen (brieven ...), ten gunste van de sterk groeiende logistieke activiteiten.

Niet alleen lagen de resultaten in alle opzichten boven de zelf gecommuniceerde verwachtingen, bovendien durfde het management het aan om de vooruitzichten voor het volledige boekjaar naar boven bij te stellen.

Het bedrijf is naar eigen zeggen nu veel beter voorbereid op een piek in de activiteiten op het einde van het jaar, dit door een verhoging van de capaciteit voor het bezorgen van pakjes. Zodoende verwacht Bpost nu een winst voor belastingen van minstens 310 miljoen euro, tegenover 265 tot 285 miljoen euro voordien.

Een objectief dat door de analisten als eerder conservatief wordt beschouwd, zij verwachten dat de groep de eigen verwachtingen zal overtreffen ...

Kortom, dankzij het goede nieuws is de koers van het aandeel van de groep afgelopen donderdag met 12% gestegen. De beleggers waren ook tevreden dat er een einde is gekomen aan de onzekerheid omtrent de benoeming van een voorzitter van de raad van bestuur. Dat wordt Audrey Hanard, die François Cornelis opvolgt. Deze laatste nam zijn ontslag.

Aan de huidige koers van 9,90 euro noteert Bpost nog steeds ver onder zijn piekkoers (27 euro begin 2018). De koers noteert ook onder de introductieprijs van 14,50 euro die werd vastgelegd bij de beursgang in juni 2013.

Indien u interesse hebt in het aandeel Bpost, mag u uw aankooporders doorgeven via het nummer +32 (2) 533 22 40 of via info@goldwasserexchange.be.