Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Beleggen in een AAA-obligatie in Braziliaanse real

Vandaag zetten we de Braziliaanse real even in het zonnetje. De munt van de belangrijkste economie van Latijns-Amerika probeert te herstellen ten opzichte van de harde valuta's na een stevige duik te hebben genomen in 2020.

Als vertegenwoordiger bij uitstek van de valuta’s uit de groeilanden moest de real vorig jaar ten opzichte van het euro / dollar-paar opnieuw bijna 20% prijsgeven.

Brazilië werd als Latijns-Amerikaanse economische reus uiteraard getroffen door de pandemie, maar het land deed het niettemin veel beter in vergelijking met andere grote economieën in de regio zoals Mexico of Argentinië. In deze landen kromp het BBP met meer dan 8%, terwijl de economische krimp beperkt bleef tot 4,10 % in Brazilië.

Dit gebeurde tegen de achtergrond van de steun die tot en met december door de Braziliaanse regering werd betaald aan 67 miljoen inwoners van het land, of bijna een derde van de bevolking. Die steun was bedoeld om het hoofd te bieden aan de pandemie.

De landbouwsector (suikerriet, sinaasappels, koffie, maïs en sojabonen), die van levensbelang is voor de economische activiteiten van het land, roeide tegen de stroom in en nam met 2% toe.

De prognoses voor het lopende jaar gaan uit van een groei van het BBP met 3,10%, een percentage dat weliswaar regelmatig naar beneden wordt bijgesteld als gevolg van de verergering van de pandemie. Die heeft in Brazilië aan meer dan 400.000 mensen het leven gekost.

Braziliaanse munt probeert recht te krabbelen

Na in maart een historisch dieptepunt te hebben bereikt, heeft de valuta van het land zich in de loop van de afgelopen weken hersteld. De real kon daarbij rekenen op de steun van de centrale bank.

Begin mei stak de Banco Central do Brasil (BCB) namelijk een  handje toe door haar belangrijkste beleidsrente te verhogen tot 3,50%.

Het was de tweede keer op rij dat de basisrente werd opgetrokken. In maart was die voor het eerst in zes jaar verhoogd van het  historisch dieptepunt op 2% tot 2,75%.

Het besluit om de rente te verhogen werd genomen om het gras voor de voeten van de inflatie weg te maaien. Die inflatie bereikte in maart meer dan 6%. Dat was niet alleen een hoogtepunt sinds december 2016, maar het inflatieniveau lag ook en vooral ruim boven de eigen doelstelling van 3,75%.

Zoals vaak het geval is, zal de centrale bank een juist evenwicht moeten vinden om te voorkomen dat de rentestijging het herstel van de economie in de weg staat.

Bovendien werd de real ook ondersteund door de goedkeuring van de begroting voor 2021 die een uitgavenplafond respecteert. Daarnaast werd bevestigd dat de aangekondigde fiscale en administratieve hervormingen geïntensiveerd zouden worden.

Beleg in Braziliaanse real met een jaarlijks rendement van 7,15%

Voor degenen die hun spaargeld in de real wensen te diversifiëren, selecteerde Oblis de obligatie van de Internationale Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling met een 'AAA'-rating bij Standard & Poor's. Het risico blijft zodoende beperkt tot de evolutie van de valuta.

Deze lening loopt tot 2026 en biedt een jaarlijks rendement van 7,15% op basis een prijs die ver onder de pari ligt: ​​91,75% van de nominale waarde.

Dit vergoedingsniveau wordt door sommigen beschouwd als een voldoende buffer in geval van een verdere depreciatie van de valuta. Het staat natuurlijk iedereen vrij om hierover een eigen mening te hebben...

Let wel op: zowel de coupon als de terugbetaling op de vervaldag worden direct omgerekend naar euro's of dollars.