Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Soitec: een kleintje tussen de groten op de markt van de halfgeleiders

Niemand zal ontkennen dat er een reëel tekort heerst op de markt van de halfgeleiders. En dat terwijl de computerchips onmisbaar zijn voor producten waar zo veel vraag naar is zoals smartphones, pc's, 5G-masten, spelletjesconsoles enz.

De weerslag van dit tekort is ronduit catastrofaal voor het vlot lopen van productielijnen,omzetcijfers en winst van strategisch belangrijke, industriële sectoren zoals auto's, computermateriaal en telefonie. De oorzaakis uiteraard de pandemie. En het feit dat er vorig jaar honderden miljoenen pc's werden verkocht (die niet zouden werken zonder halfgeleiders) door de alomtegenwoordigheid van thuiswerk. 

Zelfs mondiale sectorleiders zoals TSMC (Taiwan) en Intel (VS) konden de vraag niet volgen, ook al schroefden ze hun productietempo op (TSMC is trouwens een gigantische fabriek aan het bouwen - in Texas - om zijn aanbod uit te breiden). Hetzelfde geldt voor de andere grote namen uit de sector zoals Qualcomm en Nvidia en bij ons Melexis. Allen krijgen ze af te rekeken met een vraag waaraan ze niet volledig kunnen voldoen. Meteen draaien alle hoofden op de beurs naar die sector en soms ontdekt men er een klein, minder bekend bedrijf zoals het Franse Soitec, dat woensdag met de resultaten van het boekjaar 2020-2021 op de proppen komt.

De laatste vijf jaar gaat de koers constant omhoog. Begin 2020 kende het aandeel natuurlijk ook een dip, maar het herstelde zich snel en vandaag noteert het dicht bij zijn vijfjaarse piek, die in februari bereikt werd.