Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Turkse lira krijgt klappen als gevolg van monetaire tussenkomst van de president

De Turkse lira beleeft op de forexmarkten opnieuw een volatiele periode, dit als gevolg van het interventionisme van president Recep Tayyip Erdogan in het monetaire beleid van zijn land. Hierdoor worden de buitenlandse investeerders afgeschrikt, waardoor de koers van de lira onder druk staat.

Na een ontmoeting met de gouverneur van de centrale bank verklaarde de president vorige dinsdag dat het noodzakelijk is om de rente te verlagen, kwestie van het economisch herstel te stimuleren. Dit gebeurt ten koste van de strijd tegen de inflatie, die momenteel meer dan 17% bedraagt.

Een verklaring die de Turkse valuta naar een nieuw dieptepunt voerde ten opzichte van het valutapaar euro/dollar, waarbij beleggers zich meer dan ooit zorgen maken over de herhaalde interventies van het staatshoofd in het monetaire beleid van het land.

De Turkse president heeft sinds het begin van het jaar verschillende hoge monetaire leiders ontslagen, waarbij Erdogan zonder blikken of blozen zijn eigen zin doet.

In maart werd gouverneur van de Centrale Bank Naci Ağbal met onmiddellijke ingang de laan uit gestuurd nadat hij uit de gratie geraakt was omdat hij de inflatie had bestreden via het optrekken van de rente (waar de president niets van wilde weten).

De benoeming van zijn opvolger Sahap Kavcioglu, de vierde gouverneur van de centrale bank in 2 jaar, deed de bezorgdheid op de financiële markten toenemen. Tot dusver was er echter geen sprake van het verlagen van de rentetarieven.

"We hadden verwacht dat Erdogan vroeg of laat zijn geduld zou verliezen en dat de rentetarieven deze zomer weer naar omlaag zouden gaan", onderstreepte Esther Reichelt van Commerzbank.

De analisten vrezen inderdaad dat de centrale bank de politieke druk niet zal kunnen weerstaan ​​en dat de rente toch omlaag zal gaan zodat de stijgende inflatie weer vrij spel krijgt.  

Groei BBP remt koersdaling lira af

Hoewel de lira dicht bij zijn dieptepunt noteerde ten opzichte van de harde valuta's, kon de munt rekenen op de steun van bemoedigende economische cijfers. De groei van het bruto binnenlands product (BBP) overtrof in het eerste kwartaal de verwachtingen.

Volgens gegevens van TurkStat bedroeg de BBP-groei 7% op jaarbasis, waar de economen slechts op gemiddeld 6,30% hadden gerekend.

Een jaarlijks rendement van 19%

Op de obligatiemarkt liggen de regelmatige tussenkomsten van de president aan de basis van volatiele obligatierendementen.

Onder de investeringsmogelijkheden in TRY viel ons oog op de obligatie die binnen minder dan twee jaar moet worden terugbetaald door de Internationale Bank voor Ontwikkeling en Wederopbouw (IBRD). Het jaarlijkse rendement tot de vervaldatum bedraagt 19% op basis van een koers van 91,40% van de nominale waarde.

Deze obligatie heeft bij Moody's een rating "Aaa" en dat is de hoogste op de ratingschaal van het huis. Het aan deze belegging verbonden risico ligt daarom bijna uitsluitend bij de evolutie van de TRY, want de kredietkwaliteit van de emittent is de hoogste die er is.

Dit hoge rendement wordt door sommigen beschouwd als een voldoende buffer wanneer de koers van de lire verder daalt. Iedereen heeft daar natuurlijk zijn eigen mening over.