Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Argenx en Cusatuzumab: wat betekent het einde van de samenwerking met Johnson & Johnson ?

De koers van biotechnologiebedrijf Argenx is gisterenavond bijna 10% hoger gesloten op de Brusselse beurs. Een signaal dat de teleurstelling over het einde van de samenwerking met Johnson & Johnson in het kader van de ontwikkeling van cusatuzumab snel verteerd raakte.

We meldden eerder op Oblis dat Argenx tijdens de maandagsessie maar liefst 6% verloor na de aankondiging van het einde van de samenwerking met Janssen. Deze samenwerking met de dochteronderneming van de Amerikaanse farmaceutische reus Johnson & Johnson heeft 3 jaar geduurd.

De tot nu toe belangrijkste samenwerking van het biotechnologiebedrijf was gericht op de ontwikkeling en commercialisering van cusatuzumab.

Terwijl dit antilichaam al veelbelovende resultaten liet optekenen in de strijd tegen bloedkanker, werkte Argenx samen met Janssen om de ontwikkeling ervan te versnellen en vooral om de behandeling uit te breiden naar patiënten met andere vormen van leukemie.

Wanneer het Gentse bedrijf alle rechten op cusatuzumab heeft teruggekregen, waarin het overigens zegt te blijven geloven, is het feit dat de Amerikaanse reus de samenwerking heeft stopgezet geen goed teken. Het zou kunnen betekenen dat de eerste resultaten van het onderzoek niet voldeden aan de hoge verwachtingen van Amerikanen.

Geciteerd in de krant De Tijd, stelde Tim Van Hauwermeiren als grote baas van Argenx dat de tussentijdse gegevens uit de fase 1b-studie naar eigen aanvoelen zo slecht nog niet waren.

In deze studie werd het effect van cusatuzumab in combinatie met andere geneesmiddelen op een groep van 44 oudere patiënten met leukemie onderzocht.

Het antilichaam zou veilig zijn gebleken en bovendien goed worden verdragen. Van Hauwermeiren stelde dat in 50% van de gevallen de tumorcellen zijn verdwenen en het beenmerg volledig is hersteld. De CEO maakte van de gelegenheid gebruik eraan te herinneren dat de samenwerking met het Amerikaans bedrijf Argenx meer dan een half miljard dollar heeft opgeleverd.

Focus op efgartigimod

De topman van het Gentse bedrijf wees er ook op dat cusatuzumab slechts één van de behandelingen is die in de pijplijn zitten en dat de inspanningen vooral gericht blijven op efgartigimod.

Dit laatste wordt gebruikt bij de behandeling van myasthenia gravis, een zeldzame chronische aandoening waarbij de verbinding tussen zenuwen en spieren is beschadigd zodat spierzwakte over het hele lichaam opduikt. Efgartigimod bevindt zich momenteel in fase 3 van de klinische testen, de laatste onderzoeksfase vóór een marketingaanvraag, en dat voor 6 verschillende ziektetoestanden.

Efgartigimod heeft ook de aandacht van de beleggers getrokken sinds de aankondiging van zeer goede klinische resultaten in mei 2020, wat veelbelovende vooruitzichten geeft op de commercialisering van de behandeling.

Volgens analist Lenny Van Steenhuyse, verantwoordelijk voor de biotechnologiesector bij KBC Securities, is de marktwaarde van Argenx bijna volledig gebaseerd op efgartigimod. Die marktwaarde is verdubbeld tussen 2020 en 2021.

“Zolang het onderzoek naar dit antilichaam op de goede weg zit, blijft Argenx een verhaal dat tot de verbeelding spreekt.", zo stelde Van Steenhuyse.

Volgens deze analist was de klap die maandag werd toegediend aan het aandeel Argenx deels te wijten aan het marktsentiment: "Tot nu toe is zowel het beurs- als het operationele pad van Argenx vlekkeloos geweest. Dit is de eerste keer dat het management slecht nieuws brengt."

Van Steenhuyse ziet geen parallel met wat er rond het biotechnologiebedrijf Galapagos gebeurde. Dit bedrijf besloot na enkele ernstige tegenslagen om verschillende onderzoeksprojecten stop te zetten.