Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Sterk gestegen interesse van de beleggers voor euro-obligatie Loxam SAS 4,5% 2027

 In vergelijking met begin mei heeft de obligatie van de groep Loxam (restduur zes jaar) een mooie progressie gemaakt om nu uit te komen op het hoogste niveau van het laatste jaar.De recente beslissing van het agentschap Standard & Poor’s betreffende de ratings van deze specialist in de verhuur van materieel en gereedschap zit daar zeker voor iets tussen.

Momenteel kan deze obligatie in coupures van 100.000 euro aan 101,27% van de nominale waarde gekocht worden, terwijl de prijs begin mei rond 95,5% lag. Daarbij rijft de belegger een rendement van 4,25% binnen, rekening houdende met een coupon van 4,5% en een looptijd tot 15 april 2027.

Zoals u op de grafiek kunt zien heeft de aankondiging van Standard & Poor’s, op 7 mei, om de rating van de groep Loxam bij te stellen een positieve invloed gehad op de prijs van de lening.

Rating en vooruitzicht

S&P heeft feitelijk twee zaken beslist. Het ratingbureau heeft enerzijds de rating van langetermijnemittent Loxam met één trapje verhoogd: van “B” naar “B+”. Anderzijds is ook het bijbehorende vooruitzicht nu “positief” geworden, wat een potentiële ratingverhoging op de middellange termijn laat vermoeden. Het bureau geeft als uitleg: “Ondanks de covid-19-pandemie heeft Loxam solide resultaten geboekt en houdt het de kosten goed onder controle”.

We geven wel nog mee dat de obligatie Loxam SAS 4,5% 15/04/2027 een “B-“ rating heeft. Dit verschil met de rating van de groep zelf kan verklaard worden door het achtergestelde karakter van de lening.

Loxam is natuurlijk trots op de verhoging, zelfs al staat die nog niet op het niveau van voor april 2020. In volle coronapandemie had S&P beslist de rating van Loxam twee trapjes naar beneden te halen (van “BB-“ naar “B”) om de onzekerheden op de korte termijn die op de groep wogen in te calculeren. Uiteindelijk kon de materieelverhuurder het jaar 2020 afsluiten met een omzet van 1,9 miljard euro, wat heel dicht in de buurt lag van de 1,87 miljard in 2019. Het bedrijf wist ook winstgevend te blijven en zijn schulden af te bouwen “dankzij een positieve cashflow”, blijkt uit het persbericht over de jaarresultaten.

Europees marktleider in de verhuur van materieel

Als nummer 1 in Europa en nummer 4 wereldwijd, is Loxam marktleider in de verhuur van materieel en gereedschap voor openbare werken, bouw, industrie, groene zones, evenementensector en dienstensector. Met zijn 10.800 werknemers en 1.057 verhuurbureaus is de groep in 30 landen aanwezig.

In het communiqué over de laatste kwartaalresultaten lezen we dat de groep op 31 maart 2021 over 535.000 machines (hulpstukken niet meegerekend) beschikte, goed voor een brutoboekhoudwaarde van 4,3 miljard euro.

Een paar dagen geleden kondigde Loxam nog de overname aan van het Deense JM Trykluft, waarmee het bedrijf zijn aanwezigheid op de Deense markt (sinds 2007 al) nog extra in de verf zet.