Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

De grote meerderheid van de analisten geeft een sterk koopadvies voor Aedifica

Aedifica, als specialist in de huisvesting voor zorgbehoevende senioren Europees marktleider in een nichemarkt, profiteerde van een beurskoers op de jaarpiek om bij de beleggers aan te kloppen voor een nieuwe kapitaalverhoging.

De vastgoedvennootschap haalde vorige week 285 miljoen euro op via de tweede kapitaalverhoging in minder dan 8 maanden tijd.

Voorbehouden voor institutionele beleggers, werden de aandelen geplaatst met een lichte korting van 3,90% aan een koers van 102 euro. Ten opzichte van de vorige transactie, die wel bestemd was voor het grote publiek, was er sprake van een korting van 14%.  

In totaal haalde deze pure player in het zorgvastgoed, opgenomen in de Bel 20, zonder al te veel moeite ruim 700 miljoen euro op.

De GVV geniet een vlekkeloze reputatie op de kapitaalmarkten en mag prat gaan op solide fundamenten. De seniorenmarkt groeit als kool en heeft bovendien een niet-cyclisch karakter.

Aedifica stelt vast dat in Europa al meer dan 25 miljoen mensen ouder zijn dan 80 jaar dat deze leeftijdscategorie tegen 2050 ruimschoots verdubbeld zal zijn.

Goed gevoerd overnamebeleid

Door het ophalen van vers geld wordt de schier onverzadigbare overnamehonger van het bedrijf gefinancierd. De externe groei van Aedifica is inderdaad indrukwekkend te noemen, er worden bijna maandelijks nieuwe acquisities aangekondigd.

De afgelopen maanden was er de aankoop van 3 rusthuizen in Londen voor een bedrag van 40 miljoen pond en met een netto huuropbrengst van 5,5%.

Dit jaar zette het in Brussel gevestigde bedrijf ook de eerste stappen op de Ierse markt, waar het verschillende rusthuizen heeft verworven voor een bedrag van meer dan 50 miljoen euro.

Een week geleden versterkte Aedifica nogmaals haar aanwezigheid in Nederland via een investering van 7,50 miljoen euro in de bouw van een zorgresidentie in Breda.

Een portefeuille waarvan de waardering flirt met de kaap van 4 miljard euro

In totaal heeft Aedifica een vastgoedportefeuille met een waarde van 3,80 miljard euro opgebouwd, met in totaal 511 sites verspreid over zeven landen (België, Duitsland, Nederland, Verenigd Koninkrijk, Finland, Zweden en Ierland) en met 38.000 inwoners.

De geografische diversificatie heeft tot doel een te grote afhankelijkheid van één enkel stelsel van sociale zekerheid te vermijden, zo staat op de website te lezen.

Het bedrijf hanteert een strategie van "buy and hold". Activa worden gekocht om ze in de portefeuille te houden en te verhuren. Aedifica houdt zich dus niet bezig met het operationele beheer van die portefeuille, de panden worden op basis van een lange termijn- of erfpachthuurcontract toevertrouwd aan zorguitbaters (bijvoorbeeld Orpea).

Een dividendrendement van 3%

Goed om te weten is dat de door Aedifica uitgekeerde dividenden (4,60 euro bruto over de 18 maanden eindigend op 30 december 2020) onderworpen zijn aan een verminderde roerende voorheffing van 15%.

De reden hiervoor ligt in het feit dat meer dan 60% van de portefeuille belegd is in zorgvastgoed.

Op basis van een laatste slotkoers van 105,50 euro en een verwacht dividend van 3,30 euro over het lopende boekjaar bedraagt het bruto dividendrendement voor het aandeel iets meer dan 3%.

De analisten zijn vrijwel unaniem positief voor dit aandeel op de huidige koersniveaus. 9 banken/brokers geven een koopadvies, tegenover slechts één verkoopadvies. Het gemiddelde koersdoel voor de komende 12 maanden bedraagt 116 euro, of een opwaarts potentieel ten opzichte van de huidige koers van 10%.

Indien u interesse heeft in het aandeel Aedifica, mag u uw aankooporders doorgeven via het nummer +32 (2) 533 22 40 of via info@goldwasserexchange.be.