Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Alles wat u moet weten vóór het begin van de nieuwe week

Goldwasser Exchange informeert u over alles wat u absoluut moet weten bij het begin van deze week.

Een top om de plooien glad te strijken

Door Vladimir Poetin te ontmoeten hoopte Joe Biden vooral de relatie met Rusland te stabiliseren voor hij aan de hoofdbrok begon, namelijk de relatie met China. In de marge van de G20-top eind oktober is er een vergadering met Xi Jinping voorzien. Rusland en China zijn immers van een verschillend kaliber. In 2020 werd er voor 660 miljard dollar handel gedreven tussen de VS en China, tussen de VS en Rusland 22 miljard dollar. Met Poetin wou Biden vooral tot een soort gedragscode komen over conflictzones (Oekraïne, Syrië, Wit-Rusland). In tegenstelling tot Trump aarzelde Biden niet om kritiek te uiten op het beleid van Moskou inzake mensenrechten en om de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen aan de kaak te stellen. Hij maakte Poetin ook duidelijk dat cyberaanvallen van Russische diensten en criminele bendes tegen Amerikaanse instellingen “off limits” zijn en voor repercussies zullen zorgen. Afwachten of Poetin de boodschap begrepen heeft.

Klimaatimpasse

Het Witte Huis heeft het steeds moeilijker om het ambitieuze “klimaatluik” te verzoenen met de renovatieplannen voor de infrastructuur. De Republikeinen zijn ertegen en de progressieve Democraten willen het plan enkel goedkeuren indien het ook maatregelen bevat om de CO2-uitstoot terug te dringen. Het team van Biden wil een soort “propere-energiestandaard” instellen waaraan alle elektriciteitsproducenten zich moeten houden. Om zo’n standaard goed te keuren zijn in principe minstens 60 van de 100 senatorstemmen nodig – dus ook Republikeinse senatoren -, wat uitgesloten is. De Democraten onderzoeken nu de mogelijkheid om bepaalde doelen van het klimaatplan te behalen zonder een stemming in het Congres, maar wel via financiële tegemoetkomingen voor producenten die het volgens de regels doen.

Jerome Powell heeft gesproken

Na de FOMC-vergadering (Federal Open Market Committee, een onderdeel van de Fed, nvdr) is het verdict gevallen. In 2023 mogen we ons aan twee verhogingen met een kwartpunt verwachten. Wat betreft de “tapering”, de vertraging van het terugkopen van activa, heeft de Fed beslist “erover te praten” (Powell). Dat staat dus niet meteen op de agenda. De baas van de Fed geeft dus opnieuw de voorkeur aan economische groei en een hogere tewerkstellingsgraad, en relativeert de inflatie. Philip Lane, hoofdeconoom van de ECB, liet dan weer weten dat de terugkoopperiode van activa door de Europese Centrale Bank misschien wel langer zal aanhouden dan oorspronkelijk voorzien was. Noorwegen kondigde van zijn kant aan in september de belangrijkste rentevoet te verhogen.

De Europese waarden zijn in goede doen

Gerekend vanaf het begin van het jaar is de Stoxx 600-index de S&P 500 voorbijgestoken. 13,29% tegenover 10,93% bij de slotbel op vrijdag. De cyclische en rendementswaarden, met name de banken, waren de voortrekkers. Als we rekening houden met de koersen van de euro en de dollar komen de Amerikaanse beurzen er lichtjes beter uit.

Het aandeel van de week

De Duitse biotech CureVac nam een duik van 50% toen het bekendmaakte dat zijn vaccin slechts voor 47% doeltreffend bleek. Dat is maar de helft van de werking van het Pfizer/BioNTech- en Modernavaccin, beiden eveneens van het mRNA-type. Deze eerste resultaten kwamen er na de analyse van de gegevens van 134 patiënten van de 40.000 deelnemers aan de studie. De topman van CureVac weet dit zeer matige resultaat aan het feit dat het vaccin zijn doeltreffendheid moest bewijzen tegen 29 verschillende varianten, wat de andere vaccins niet hoefden te doen. De specialisten raken echter niet overtuigd van die uitleg. Binnen drie weken mogen we wel completere resultaten verwachten. Ondertussen is de titel met meer dan 25% opgeveerd. De EU had een voorbestelling van 405 miljoen dosissen geplaatst, maar de kans is klein dat die optie gelicht zal worden. U herinnert zich vast ook nog dat Donald Trump in maart 2020 één miljard dollar wou uittrekken voor het alleenrecht op het CureVac-vaccin en dat de Duitse staat, die voor 16% eigenaar is van de firma, zich daar fel tegen verzette. Een diplomatiek incident was niet veraf.

Kwartaalresultaten verwachten we van Nike en FedEx. De door Zacks gevolgde analisten hebben vertrouwen in de vooruitzichten van FedEx en zien de titel binnen de 12 volgende maanden een mooie progressie maken (een mediaan van +23%).

Het ganse Goldwasser Exchange team wenst u een aangename week.