Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Nieuwe euro-obligatie Jaguar Land Rover 4,5% 2028 in goede doen op secundaire markt

Zoals we begin deze week reeds meldden was luxewagen fabrikant Jaguar Land Rover actief op de primaire markt met de emissie van twee nieuwe leningen. De operatie is nu afgerond. Dit zijn de eerste prijzen op de secundaire markt.

Emittent Coupon Looptijd Hoofdsom Coupure Valuta
Jaguar Land Rover Automotive Plc 4,5% 15/07/2028 500 miljoen 100.000 EUR
Jaguar Land Rover Automotive Plc 5,5% 15/07/2029 500 miljoen 200.000 USD

De obligatie in euro kan aan 100,82% van de nominale waarde gekocht worden, wat neerkomt op een rendement van 4,36% op basis van een looptijd tot 15 juli 2028 en een coupon van 4,5%. Bij deze vergoeding is vanzelfsprekend rekening gehouden met het feit dat de lening geen rating heeft bij Standard & Poor's.

Het emissiebedrag van deze obligatie in coupures van 100.000 euro ligt op 500 miljoen, wat betekent dat de autoconstructeur zopas ongeveer 923 miljoen euro heeft bijgetankt op de schuldenmarkt. Die cash is heel welkom om de 100%-dochter van de Indiase reus Tata Motors te helpen de coronacrisis te overbruggen en het strategisch plan van de onderneming te financieren. 

Het concept van moderne, duurzame luxe herdefiniëren

Met het in februari gelanceerde strategisch plan "Reimagine" wil Jaguar Land Rover het concept van moderne, duurzame luxe herdefiniëren en de belofte nakomen om zijn klanten een unieke ervaring te bieden met een positieve milieu-impact. Met deze strategie zou Jaguar Land Rover tegen 2036 zijn 'zero emission'-doelstelling moeten bereiken en tegen 2039 klimaatneutraal zijn wat betreft zijn bevoorradingsketen, producten en werking.

De strategie draait hoofdzakelijk om de elektrificatie van de twee merken met elk hun eigen karakteristieken. Meer specifiek zal Land Rover in de loop van de volgende vijf jaar zes 100% elektrische modellen introduceren via zijn drie luxe-SUV-productfamilies: Range Rover, Discovery en Defender. Jaguar van zijn kant zal vanaf 2025 alleen nog maar elektrische voertuigen produceren. En tegen het einde van het decennium zullen alle modelreeksen uit het gamma een volledig elektrische variant aanbieden.

De recente benoeming van Lennard Hoornik, die reeds gelijkaardige functies uitoefende bij Dyson, Soy, Ericsson en HTC, tot nieuwe verkoopsdirecteur zou moeten bijdragen tot de verdere uitrol van de "Reimagine"-strategie.

De sites van de groep zullen eveneens ingeschakeld worden voor dit plan. Momenteel bezit Jaguar Land Rover twee grote sites voor ontwerp en onderzoek, en zeven technologiecentra. Daarnaast heeft de groep ook fabrieken in Groot-Brittannië, China, Brazilië, India, Oostenrijk en Slovakije. Uit de laatst beschikbare jaarcijfers blijkt dat de groep tegen het einde van het fiscaal boekjaar 2021 (afgesloten op 31 maart 2021) bijna 440.000 voertuigen verkocht had in 123 landen.