Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Cofinimmo een stap dichter bij een verlaagde roerende voorheffing op de dividenden

Het aandeel zorgvastgoed in de portefeuille van Cofinimmo is in de eerste helft van 2021 verder gestegen en ligt nu zeer dicht bij de drempel van 60% van de totale waarde van de portefeuille. Overschrijding van deze drempel zou leiden tot een verlaging van de roerende voorheffing op de dividenden van 30% nu tot 15%

Concreet bedroeg het percentage zorgvastgoed in de portefeuille op 30 juni 2021 ongeveer 59%, dit volgens de gegevens gepubliceerd in het laatste halfjaarlijkse rapport, Dat percentage ligt boven het niveau van 55% dat eind 2020 werd gepubliceerd. De vastgelegde drempel van 60 % die toegang geeft tot een verminderde roerende voorheffing wordt daarom momenteel niet bereikt, aldus Cofinimmo. Het bedrijf herinnert eraan dat deze drempel van 60% moet worden berekend op basis van het gemiddelde over het volledige boekjaar van de percentages die telkens aan het einde van elk kwartaal worden berekend.
Ondanks alles kunnen de aandeelhouders van Cofinimmo hopen dat ze ooit van hetzelfde regime mogen genieten als de bezitters van aandelen als Aedifica of Care Property Invest, twee andere vastgoedvennootschappen waarvan de dividenden aan 15% worden belast.

Ruim 4% dividendrendement

Een verlaging van de roerende voorheffing zou ook het dividendrendement van het aandeel Cofinimmo verhogen. De vastgoedgroep streeft ernaar om de aandeelhouders te vergasten op een dividend van 6 euro voor het boekjaar 2021 (betaalbaar in 2022). Dat ligt hoger dan de 5,80 euro die in mei werd betaald voor het boekjaar 2020. Op basis van een huidige koers van 138,60 euro mag de belegger dus een bruto dividendrendement van 4,33% verwachten.

Wat de koers van het aandeel betreft, die zien de analisten binnen 12 maanden naar 141,64 euro stijgen (*), wat neerkomt op een haussepotentieel van 2,20% op basis van de laatste slotkoers van 138,60 euro (* *). Bovendien raadt een meerderheid van de analisten aan het aandeel te kopen.

Geografische voetafdruk is groter geworden

Cofinimmo, opgericht in 1983, is vandaag de toonaangevende beursgenoteerde Belgische vastgoedvennootschap gespecialiseerd in vastgoed om te verhuren en als dusdanig opgenomen in de BEL 20. De vastgoedvennootschap bezit en beheert een portefeuille van meer dan 2 miljoen m² verspreid over België, Frankrijk, Nederland, Duitsland en Spanje. Aan dit rijtje landen mogen inmiddels Finland (november 2020), Ierland (januari 2021), Italië (mei 2021) en het Verenigd Koninkrijk (juli 2021) toegevoegd worden. Op 30 juni werd de portefeuille gewaardeerd op 5,50 miljard euro.

Naast zorgvastgoed vervolledigen kantoren en vastgoed voor distributienetwerken de portefeuille van Cofinimmo. Met dit laatste verwijzen we naar cafés en restaurants in België en Nederland verhuurd aan AB InBev, evenals naar verzekeringsagentschappen in Frankrijk verhuurd aan MAAF. MAAF is  een dochteronderneming van de Franse verzekeringsgroep Covéa.

Het bedrijf haalde vorig jaar voor een bedrag van 257,70 miljoen euro aan huurinkomsten op, dit op basis van de laatst beschikbare jaargegevens.

Cofinimmo, genoteerd op Euronext Brussel, heeft het sterk gereguleerde statuut van REIT in België (GVV of Gereglementeerde Vastgoedvennootschap), Frankrijk (SIIC) en Nederland (FBI) en heeft een beurskapitalisatie van ongeveer 4,16 miljard euro. De activiteiten van het bedrijf worden gecontroleerd door de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA), de Belgische toezichthouder.
----
(*) Gebaseerd op de consensus van de analisten bij Bloomberg
(**) Slotkoers op 08/09/2021