Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Hoe zit het met het potentieel van het aandeel Agfa-Gevaert ?

Voor één keer pakte het beeldverwerkingsbedrijf Agfa-Gevaert, een voormalig icoon uit de wereld van de fotografie wiens gedaanteverwisseling allesbehalve vlot verliep, uit met beter dan verwachte kwartaalresultaten.

Terwijl liefhebbers van nostalgie zich vooral het film- en fotopapier van Agfa-Gevaert herinneren, heeft de huidige generatie weinig voeling met de transformatie die de Antwerpse groep heeft ondergaan.

Het meer dan 100 jaar oude bedrijf dat onlangs de interimresultaten bekendmaakte, is gespecialiseerd in beeldtechnologie met activiteiten gespreid over digitale drukplaten, industriële radiografie, medische beeldvorming en scanners.

Een reconversie die niet zonder moeite verloopt, wat zich dan ook vertaalt in een volatiele aandelenkoers. Na een diepe val gedurende 10 jaar bereikte de koers eind 2019 - begin 2020 een hoogtepunt over de afgelopen 5 jaar, alvorens het uitbreken van de pandemie daar een einde aan maakte.

Inmiddels is de koers van het aandeel hersteld, maar de publicatie van de kwartaalcijfers slaagde er niet in om die koers een nieuwe impuls te geven. Alle divisies van Agfa-Gevaert boekten echter betere prestaties in het tweede kwartaal, waarbij het management opmerkte dat sommige afdelingen het niveau van vóór de crisis opnieuw bereikten of zelfs al overtroffen.

Dit herstel wordt weerspiegeld in een stijging van de kwartaalomzet met 11,10% op jaarbasis tot 441 miljoen euro, d.w.z. nog onder het niveau van vóór de crisis (497 miljoen euro in het overeenkomstige kwartaal van 2019). De nettowinst bedroeg 15 miljoen euro.

Wat zijn de gevolgen van de inflatie op de prijzen ?

Een speciale vermelding verdient de afdeling Offset Solutions (iets meer dan 40% van de groepsomzet) met zijn drukplaten die worden gebruikt in drukkerijen voor dagbladen en commercieel drukwerk.

Deze divisie boekte een omzetstijging van 10% en een winststijging van 60%, dankzij een prijsverhoging die door Agfa-Gevaert werd aangekondigd in reactie op de stijgende grondstofprijzen.

Een strijd die niet bij voorbaat gewonnen is, aangezien de grafische sector te kampen heeft met een economische teruggang vanwege de digitale transitie.

Het management geeft aan dat het zijn prijzen op andere delen van de markt heeft verhoogd, waardoor de toenemende inflatiedruk gedeeltelijk werd gecompenseerd.

"In geval van sommige activiteiten is het echter onmogelijk om de prijzen meteen te verhogen, dit vanwege contractuele mechanismen", aldus het bedrijf in een toelichting op de cijfers. Verwacht wordt dat de komende maanden de stijging van de grondstofkosten een grotere impact zal hebben.

Wat mogen we van dit aandeel verwachten ?

Ondanks een meer dan behoorlijk interimrapport liet de onzekere context als gevolg van de stijging van de grondstofprijzen en de structurele teruggang van de offsetdivisie de beleggers duidelijk op hun honger.

De koers van het aandeel, dat niet is opgenomen in de Bel 20, heeft weinig bewogen sinds de publicatie van de cijfers.

De koersdoelen van analisten schommelen tussen 3,95 en 4,75 euro. Op basis van deze laatste koers bedraagt het opwaarts potentieel 10%, dit op basis van een laatste slotkoers van 4,35 euro.

Het is natuurlijk aan iedere belegger persoonlijk om zich een mening te vormen over dit speculatieve aandeel...

Indien u interesse heeft voor het aandeel Agfa-Gevaert, mag u uw aankooporders doorgeven via het nummer +32 (2) 533 22 40 of via info@goldwasserexchange.be.