Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Het wanbetalingsspook waart boven de Chinese vastgoedgigant Evergrande

Gebukt onder de schulden bevindt de Chinese immobiliënreus Evergrande zich in het oog van de storm. Ratingbureaus Moody's en Fitch hebben zopas de ratings van de groep naar beneden gehaald, wat de ongerustheid over het feit of deze belangrijke economische speler zijn financiële engagementen kan nakomen heeft doen oplaaien.

"De schuldeisers maken weinig kans om hun inleg terug te krijgen"

Er bestaat een hoog risico dat Evergrande met een gebrek aan liquiditeiten te kampen zal krijgen, verklaarde Moody's begin deze week toen het de derde ratingverlaging sedert juni van de immogroep aankondigde. De verlagingen zijn ook een weerspiegeling van de flauwe vooruitzichten die de schuldeisers hebben om in geval van wanbetaling hun inleg te recupereren, preciseerde Cedric Lai, de analist die het dossier in handen heeft. Het ratingbureau haalde de financiële notering van Evergrande met drie niveaus naar beneden tot "Ca", wat synoniem staat met "nakende wanbetaling".

Enkele uren na Moody's stelde ook Fitch Ratings de rating van de vastgoedpromotor drie niveaus naar beneden bij, van "CC" naar "CCC+", wat de speculaties nog meer voedde. "Onze beslissing weerspiegelt ons standpunt waarbij we uitgaan van een heel waarschijnlijke wanbetaling", luidde het in een persbericht van het agentschap. "We denken dat er een hoog kredietrisico bestaat, rekening houdend met de beperkte liquiditeiten, de gedaalde verkoop, de druk van de leveranciers en de onderaannemers betreffende de betalingsachterstand en de niet zo vlot gaande verkoop van activa", klinkt het.

Volgens Bloomberg kunnen de komende uren dus van doorslaggevend belang zijn voor Evergrande dat op 21 september niet in staat zou zijn de intresten af te lossen op twee leningen die ze van Chinese financiële instellingen verkregen.

"Grijze neushoorn"

Een wanbetaling bij deze vastgoedpromotor zou een echte schok zijn aangezien de groep heel belangrijk is binnen de Chinese economie. Evergrande heeft van Peking namelijk de kwalificatie "grijze neushoorn" meegekregen, wat staat voor een een grote onderneming met een alarmerende schuldgraad die een systemisch financieel risico inhoudt. De groep stelt rechtstreeks 200.000 mensen tewerk en onrechtstreeks nog eens 3,8 miljoen. Er zou dus niet alleen het financiële aspect zijn mocht Evergrande failliet gaan, het zou ook op sociaal vlak grote gevolgen hebben.

De obligaties kelderen, de rendementen gaan door het dak

De markten lijken zich alleszins op te maken voor het worst case scenario. Op de schuldenmarkt bijvoorbeeld kenden de obligaties van de groep een dodelijke zomer: de prijzen zakten tot een historisch laag niveau.

De dollarobligatie China Evergrande Group 7,5% 2023 noteert in de buurt van 24% van de nominale waarde op de secundaire markt (zie grafiek), wat een stratosferisch hoog rendement oplevert van bijna 115%...