Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Op weg naar een veelbelovend jaareinde voor de Mexicaanse peso?

De valuta van de op één na grootste economie van Zuid-Amerika, de Mexicaanse peso, doet het vrij goed op de valutamarkten. De munt profiteert van een reeks gunstige factoren die wijzen in de richting van een veelbelovend jaareinde.

Op de forexmarkten was 2021 tot dusver synoniem voor een zwakkere  euro ten opzichte van de dollar en voor een Brits pond dat goed standhield.

Wat betreft de valuta’s van de groeilanden, die meer te lijden hebben onder de grillen van de pandemie, onderscheidt de Mexicaanse peso zich in positieve zin. Dit tegen de achtergrond van een stijging met 4% ten opzichte van de euro sinds 1 januari.

Een opleving die met name het gevolg is van de goede prestatie van de olieprijzen. De MXN wordt namelijk beschouwd als dé olievaluta bij uitstek. De hoge stabiele olieprijzen in de afgelopen maanden betekenen een substantiële bron van inkomsten voor de Mexicaanse begroting.

Bovendien profiteert Mexico van de geografische nabijheid van de Verenigde Staten, de grote buur in het noorden die de Mexicaanse economie een stevig duwtje in de rug geeft.

Mexico, met als president Andrés Manuel López Obrador, heeft een belangrijke industriële basis, met name in de automobielsector. De talrijke assemblagefabrieken in het land maken auto’s die bestemd zijn voor de Amerikaanse markt.

Terwijl de Mexicaanse economie vorig jaar met 8,50% kromp, de grootste daling in bijna 90 jaar, rekenen de autoriteiten voor dit jaar op een opleving van het BBP met ongeveer 6 tot 6,50%.

Op het hoogtepunt van de pandemie koos de regering voor sociale programma's en grote infrastructuurwerken, zoals de bouw van een raffinaderij in het zuiden van het land, de aanleg van een nieuwe luchthaven in Mexico City en het verstrekken van microkredieten.

Monetaire politiek is verkrapt

De stijging van de koers van de Mexicaanse peso moet worden gezien in het licht van een wijziging in de monetaire politiek van de Mexicaanse centrale bank.

Deze zomer heeft Banxico haar basisrente 2x met 25 basispunten verhoogd tot 4,50%. Bedoeling is om de inflatie onder controle te krijgen, inflatie die tot het eerste kwartaal van 2023 boven de officiële doelstelling van 3% kan blijven.

De centrale bank stelde echter geen nieuwe renteverhoging in het vooruitzicht. Die wordt afhankelijk gesteld van de evolutie van de macro-economische indicatoren.

Een krappere monetaire politiek in de vorm van een stijging van de rentetarieven, ondersteunt over het algemeen de koers van een munt omdat beleggingen (bijvoorbeeld obligaties) in de valuta in kwestie meer rendement opleveren. Zodat buitenlands kapitaal wordt aangetrokken.

Hoe beleggen in peso ?

Ondanks een stijging met 4% sinds het begin van het jaar ten opzichte van de euro, noteert de peso nog steeds fors (+/- 20%) onder het niveau van 2019.

Voor de belegger die zich goedkoop in de valuta wil positioneren en zijn portefeuille wil diversifiëren, is het altijd aangewezen om te kiezen voor betrouwbare emittenten waar slechts een beperkt risico aan verbonden is. De risico’s blijven in dat geval beperkt door wisselkoersschommelingen. Dit geldt niet alleen voor de peso, maar ook voor alle andere opkomende valuta’s.

Zo is er de obligatie die loopt tot 2027 van International Finance Corporation, de belangrijkste ontwikkelingsbank die zich focust op de particuliere sector in opkomende landen.

Op basis van een koers dichtbij pari bedraagt het rendement van deze lening op jaarbasis meer dan 6%. De emittent heeft een "AAA"-rating bij Standard & Poor’s en dat is de hoogste rating die dit ratinghuis geeft.

De coupon van deze obligatie is enkele weken geleden uitbetaald, zodat ze kan worden gekocht met een minimum aan verlopen intresten. Andere beleggingsmogelijkheden in peso vindt u in onze obligatieselectie.