Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Alles wat u moet weten vóór het begin van de nieuwe week

Goldwasser Exchange informeert u over alles wat u absoluut moet weten bij het begin van deze week.

Economie of ecologie?

Vandaag begeven de Noren zich naar de stembus om een vraag te beantwoorden die cruciaal is voor de toekomst van het land: moet Noorwegen zijn offshore-olie-exploratie stopzetten? De groenen vinden van wel en worden hierin gesteund door de linkse socialisten en de liberalen. De twee grootste partijen, de Arbeiderspartij en de conservatieven, zijn voor het behoud van de petroleumindustrie. Ter herinnering: Noorwegen is buiten Rusland de grootste olieproducent van Europa. De olie-industrie is goed voor 160.000 jobs en de belastingen die de overheid er op heft, gaan naar het enorme Noorse staatsfonds dat een waarde heeft van bijna één triljoen euro. Van de andere kant staat de bevolking wel positief tegenover ecologie.Zeven van de tien wagens die vorige maand verkocht werden, waren 100% elektrisch. Deze verkiezingen zullen dus aan de basis liggen van een diepgaand debat over de ecologische omschakeling.

Op naar een vastgoedcrash in China?

Evergrande, de Chinese vastgoedgigant, staat op de rand van de afgrond. Het conglomeraat heeft problemen om zijn schulden af te betalen, schulden die oplopen tot 300 miljard dollar. Agentschappen Fitch en Moody’s hebben hun ratings naar beneden gehaald en denken dat een wanbetaling tot de mogelijkheden behoort. Wat alles nog erger maakt, is het feit dat de prijzen van nieuwe woningen de laatste drie maand met 20% zijn gedaald, wat de terugbetalingscapaciteit van Evergrande nog wat problematischer maakt. Een wanbetaling, of zelfs een bankroet, zou voor een enorme schokgolf zorgen. Vooreerst voor het bedrijf zelf, dat 200.000 Chinezen tewerkstelt, maar daarnaast nog 3,8 miljoen andere Chinezen van een job voorziet. De immobiliënsector, de belangrijkste pijler van de Chinese economie, zou op lemen voeten komen te staan. En tenslotte zouden ook internationale beleggers (BlackRock, Allianz), tezamen met het financieel systeem an sich, in de brokken delen.

In Europa swingt de gasprijs de pan uit

Die prijs is sinds 1 januari met 120% gestegen en ligt nu vijf keer hoger dan begin 2019! De redenen hiervan zijn de prijsstijgingen van het transport en de verlaagde Russische output, die 40% vertegenwoordigt van de aardgasinvoer in Europa. In Spanje steeg de gasfactuur op één jaar tijd met 40%; in Engeland hebben twee energieleveranciers zopas hun deuren moeten sluiten. De voorraden liggen 20% lager dan normaal. Mocht er een koudegolf aankomen, zou het wel eens een heel moeilijke winter kunnen worden.

De ECB haalt de voet van het gas

Ze heeft beslist haar “netto-aankopen van activa te herkalibreren” en zal nu slechts 60 à 70 miljard euro per maand in de economie pompen in plaats van de vroegere 80 miljard. Aangezien het nog koffiedik kijken is betreffende de groei en inflatie behoudt de ECB zich de mogelijkheid voor om eind 2021 haar politiek opnieuw te evalueren.

Boegeroep voor de crypto’s!

De cryptomunten, die de laatste tijd sterk opveerden, kenden deze week een terugval. De hoofdreden hiervoor is dat El Salvador (het eerste land dat de bitcoin als wettelijk betaalmiddel aannam) technische problemen ondervond bij de implementatie van zijn digitale portefeuille Chivo.Daarnaast was er echter ook Gary Gensler, baas van de Amerikaanse SEC, die ermee dreigde Coinbase en andere dergelijke platformen te vervolgen omdat die steeds meer als een parallel banksysteem beginnen te opereren.

Soros dient BlackRock van antwoord

Loont het om in China te blijven investeren nu de Communistische partij de digitale bedrijven zelf in handen heeft genomen? De financiële wereld ligt wakker van deze vraag. George Soros, een groot voorstander van een open maatschappij, is van mening dat fondsen die in het huidige klimaat investeren in China hun klanten risico’s doen lopen en samenwerken met een regime dat steeds autoritairder wordt. Anderen, zoals BlackRock en Goldman Sachs, vinden dat de risico’s totaal niet opwegen tegen de opportuniteiten.

Het aandeel van de week

Net als andere fin techs hebben betaalplatformen de wind in de zeilen. Vooral diegene die met de BNPL-formule (Buy Now Pay Later) werken, hebben sinds de lockdowns veel succes .  Ze nemen steeds meer de plaats in van de kredietkaart.Nadat Square voor 29 miljard dollar Afterpay opkocht, was het nu de beurt aan PayPal om het Japanse Paidy over te nemen. Andere succesvolle applicaties in een sector die volop consolideert zijn Affirm (klom 87% op één maand) en het nog niet beursgenoteerde Klarna (populair bij de jeugd).  Apple werkt nu samen met Goldman Sachs om op het Apple Pay-platform eenzelfde kredietservice aan te bieden.

Het ganse Goldwasser Exchange team wenst u een aangename week.