Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Een dividendrendement van 6,40% bij Ageas

Ageas, het aandeel van de verzekeringsgroep die ontstaan is uit de as van Fortis, heeft één van de hoogste dividendrendementen van de Bel 20 en zelfs van de ganse Brusselse beurs. Dat wordt door de huidige zwakte van de beurskoers nog eens extra in de verf gezet.

Een dividend dat voortdurend wordt opgetrokken

Met een constant stijgend dividend gedurende inmiddels meer dan 10 jaar geeft Ageas duidelijk aan iets te willen doen voor de aandeelhouders.

Vergeet niet dat deze verzekeraar, die in 2020 35,60 miljard euro aan premies incasseerde, één van die zeldzame bedrijven is die midden in de Covid-19 storm het volledige dividend heeft uitbetaald dat voor het boekjaar 2019 was gepland en dit ondanks de aanbevelingen van de regelgevende instanties.

Het beleid van de groep, die de controlerende aandeelhouder van AG Insurance is, mikt op de uitkering van een dividend dat jaarlijks 40 tot 50% van de nettowinst uit de verzekeringsactiviteiten vertegenwoordigt.

Over het lopende boekjaar moeten de verwachte resultaten in combinatie met de comfortabele liquiditeitsmatras (meer dan een miljard euro) en een solide solvabiliteitsratio een ongewijzigde coupon van 2,65 euro per aandeel kunnen garanderen.

Op basis van de slotkoers van donderdag (41,34 euro) bedraagt het bruto dividendrendement 6,40%, wat veel meer is dan bij sommige andere Belgische grote dividendbetalers zoals Cofinimmo of Proximus.

Alleen Telenet doet het beter met een rendement van meer dan 8%, wat echter ten koste gaat van een toename van de schulden ...

De aandelenkoers van Ageas is achtergebleven

Afgezien van de wens van de groep om zich royaal op te stellen ten opzichte van de aandeelhouders, is het aantrekkelijke rendement het gevolg van het achterblijven van de beurskoers sinds het begin van het jaar. Terwijl de meeste aandelen uit de Bel 20 een stijging met dubbele cijfers hebben laten zien, bevindt de koers van Ageas zich in het rood.

Het aandeel werd met name afgeremd door de (nog nader te bepalen) impact van het slechte weer dat België deze zomer trof, evenals de gemengde ontvangst die het groeiplan voor de komende drie jaar kreeg.

De strategie, die deze zomer werd gepresenteerd, moet het mogelijk maken om tegen 2024 een nettowinst van 1,20 miljard euro per jaar te realiseren, waarvan de helft afkomstig uit Azië.

Het plan voorziet ook in de uitkering van dividenden voor een cumulatief bedrag van tussen 1,50 en 1,80 miljard euro tegen 2024. Aan de andere kant werd er geen inkoop van eigen aandelen aangekondigd, het programma dat al enkele jaren loopt zal dus dit jaar eindigen. Wat de beleggers duidelijk teleurstelde.

Daarnaast verwachten sommige analisten dat de winstgevendheid van de Aziatische activiteiten van Ageas onder druk zal komen te staan, gezien de ontwikkeling van de lokale rentetarieven. Ze maken zich ook zorgen over de impact van de zwakte van de Chinese beurs op de winstgevendheid van de joint venture van Ageas in de Chinese Volksrepubliek.

Een potentieel met dubbele cijfers voor dit aandeel ?

De huidige zwakte van de koers kan een kans bieden om goedkoop een aandeel te kopen dat als een waarde voor de goede huisvader mag worden beschouwd. Dit tegen de achtergrond dat een meerderheid van de analisten die het aandeel volgt een koopadvies geven.

Bloomberg meldt dat de consensusverwachting voor de komende 12 maanden 49,30 euro bedraagt, wat neerkomt op een potentiële winst van bijna 20% op basis van de laatste slotkoers (41,34 euro).

Beleggen in Ageas betekent ook indirect beleggen in één van de beste vastgoedportefeuilles van het land, dit via AG Real Estate. Deze vastgoedgroep is tevens actief in Frankrijk en Luxemburg.

Als zeer creatief bedrijf, vooral op de markt van publiek-private samenwerkingen (PPS), bezit AG Real Estate met name de helft van de aandelen van beheerder van parkings Interparking.

Indien u interesse heeft voor het aandeel Ageas, mag u uw aankooporders doorgeven via het nummer +32 (2) 533 22 40 of via info@goldwasserexchange.be.