Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Moderna is op weg naar een enkele dosis tegen zowel COVID-19 als griep, beurskoers neemt een hoge vlucht

Moderna, de Amerikaanse biotechnologiegroep die bekend werd omdat het als één van de eersten een vaccin tegen COVID-19 ontwikkelde, heeft een verbazingwekkende beursgeschiedenis achter de rug... en enkele veelbelovende projecten in de pijplijn.

Ondanks een beurskoers die dit jaar meer dan verdrievoudigd is, sloot de koers van Moderna afgelopen donderdag toch weer 7% hoger op de New York Stock Exchange. Dit na de aankondiging door het bedrijf dat het werkt aan de ontwikkeling van een uniek vaccin tegen zowel het coronavirus als de griep.

De "twee in één"-injectie, die niet alleen goedkoper is maar ook minder belastend voor de bevolking, zou Stephane Bancel, de grote baas van Moderna, een flinke stap vooruithelpen en de markt voor griepvaccins met 5 of 6 miljard dollar kunnen doen groeien.

Het bedrijf zou daarmee de eerste zijn die een dergelijk veelbelovend vaccin op de markt brengt. Daarnaast werkt Moderna ook aan de integratie van vaccins die zijn ontwikkeld tegen het respiratoir syncytieel virus (RSV) en andere aandoeningen van de luchtwegen toendienbaar via één enkele, jaarlijkse dosis.

RSV veroorzaakt mogelijk bronchiolitis bij zuigelingen, maar ook  griepachtige symptomen bij volwassenen.

Het betreft projecten die op de financiële markten goed werden onthaald. Moderna zou, evenals de Pfizer/BioNTech alliantie, miljarden dollars aan extra inkomsten kunnen binnenhalen dankzij boostercampagnes (de derde dosis) voor het vaccin tegen COVID-19.

Moderna rekende in mei op een jaaromzet van 19,50 miljard dollar (16,43 miljard euro).

De aankondigingen hieromtrent werden gedaan tijdens een research en development dag georganiseerd door het biotechnologiebedrijf. Van de gelegenheid werd gebruikgemaakt om 37 projecten in ontwikkeling aan de beleggers voor te stellen, waarmee duidelijk werd gemaakt dat Moderna niet alleen maar het bedrijf van het vaccin ter voorkoming van het coronavirus is.

Een startup ter waarde van ... 182 miljard dollar

Dit jonge bedrijf met basis in Massachusetts, heeft met volle teugen geprofiteerd van de pandemie. Moderna, dat nog niet zo lang geleden als een startup werd beschouwd, is gespecialiseerd in de ontwikkeling van therapeutische producten en vaccins voor de behandeling van infectieuze, auto-immuun- en hart- en vaatziekten.

Evenals het vergelijkbare vaccin dat werd ontwikkeld door de Amerikaans-Duitse alliantie Pfizer/BioNTech, wordt het "mRNA-1273" vaccin van Moderna toegediend via 2 afzonderlijke injecties en maakt het ook gebruik van de Messenger RNA-technologie (ribonucleïnezuur).

Deze technologie bestaat uit het sturen van een bericht naar het lichaam in de vorm van een stukje DNA. Doel van de operatie is het lichaam aanmoedigen om zelf een inactieve fractie van het virus aan te maken en vervolgens ook de antilichamen om dit virus te bestrijden.

Volgens onafhankelijke studies zou het effectiever zijn tegen de vele varianten van het coronavirus, met een effectiviteit die niet onder de 75% zou uitkomen.

Moderna heeft onlangs ook aangekondigd dat het zich voorbereidt op de lancering van een klinische proef bij mensen voor een vaccin op basis van dezelfde technologie tegen hiv. Het nieuws is niet onopgemerkt gebleven in wetenschaps- en gezondheidskringen, wetende dat er momenteel nog altijd geen vaccin tegen aids is ontwikkeld.