Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Accentro Real Estate (3,625% - 2023): een euro-obligatie die onder pari noteert

De obligatie van Accentro Real Estate AG die loopt tot 2023 is een aantrekkelijke "High Yield" obligatie voor wie zijn of haar spaargeld wil diversifiëren en die bereid is een zeker risico te aanvaarden.

Deze obligatie in kwestie, verkrijgbaar in coupures van 1.000 euro, biedt een jaarlijks rendement van 5,30%.Dit op basis van een koers van 97,70% van de nominale waarde.

Het hoge rendement valt uiteraard niet te verklaren door de veerkrachtige Duitse woningmarkt waar Accentro zich in gespecialiseerd heeft.

Factoren die spelen zijn de relatief kleine omvang van de uitgifte (250 miljoen euro), die grotere prijsverschillen tussen aan- en verkoop in de hand werkt, en uiteraard het ontbreken van een rating.

De belangrijkste oorzaak moet echter worden gezocht bij de hoge schuldenlast (498 miljoen euro) die het gevolg is van de expansiedrang van de emittent.

De overname begin van dit jaar van vastgoedbeheerder DIM Holding (18.500 woningen in Duitsland in beheer) vormt daarvan het bewijs.

Ook de waardering van de portefeuille wijst in die richting. Op het einde van het eerste semester bedroeg die waardering 981 miljoen euro, tegenover 861 miljoen op 30 december en ... 580 miljoen een jaar eerder.

Het privatiseren van vastgoed

Accentro is op twee fronten actief. Enerzijds de aan- en verkoop van woonhuizen en individuele appartementen aan met name eigenaars/bewoners en beleggers, dit in het kader van de privatisering van vastgoedportefeuilles.

Het bedrijf geeft zelf aan dat het sinds 2009 zo'n 17.000 panden heeft verkocht voor een totaal bedrag van 1,80 miljard euro.

Anderzijds het beheer van de eigen vastgoedportefeuille, waarbij het bedrijf zijn netwerk gebruikt om potentiële doelwitten met een hoge toegevoegde waarde te identificeren. Om vervolgens de in eigen huis verzamelde knowhow te gebruiken om het potentieel te vergroten en om cash flow te genereren via huurinkomsten.

Naast de thuismarkt Berlijn richt het bedrijf zich vooral op andere markten in Duitsland en dan meer bepaald op regio's met gunstige vooruitzichten zoals Hamburg, Rijn-Ruhr en Leipzig.

Het management is optimistisch voor het huidige boekjaar. Het verwacht een jaarlijkse omzetgroei van 60% (om uit te komen tussen 170 en 200 miljoen euro), evenals een stijging van het bedrijfsresultaat met 44% tot een vork tussen 45 en 50 miljoen euro.