Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Focus op Texaf, een Belgische holding actief in de Democratische Republiek Congo

Oblis licht vandaag een tipje van de sluier op over Texaf, de Belgische holding wiens activiteiten (de verhuur van luxe woningen) gefocust zijn op de Democratische Republiek Congo. Hierdoor is het bedrijf een unicum, niet alleen op de Brusselse beurs maar ook op wereldschaal.

Met een beurskapitalisatie van zo'n 125 miljoen euro heeft Texaf sinds het begin van dit jaar zwak gepresteerd op de Brusselse beurs. Dit ondanks het feit dat het bedrijf relatief goede zaken deed in Kinshasa, de hoofdstad van de voormalige Belgische kolonie waar het als promotor opereert.

Van oudsher een speler in textiel, met een productie van 30 miljoen meter stof op het hoogtepunt van zijn kunnen, veranderde het bedrijf rond de eeuwwisseling het geweer van schouder. Texaf ging zich focussen op baksteen en kon rekenen op tientallen bebouwbare hectaren in het centrum van de megalopolis.

Dit gebied wordt geleidelijk aan ontwikkeld via de bouw van woningen en kantoren van internationale allure bestemd voor de verhuur.

Utexafrica, de belangrijkste concessie tot dusver, is een groen gebied langs de rivier de Congo in het stadscentrum. Het omvat 287 woningen evenals 21.000 vierkante meter kantoren, magazijnen en commerciële ruimtes.

De doelgroep is duidelijk namelijk expats met hoge inkomens die een huurwoning zoeken. Deze betalen hiervoor gemiddeld een bedrag met vier nullen in een land waar het gemiddelde inkomen niet hoger is dan 150 dollar.

Letterlijk alles wordt gedaan opdat de 1.000 bewoners uit 35 landen worden verlost van de dagelijkse beslommeringen: onderhoud, ophalen van afval, levering van elektriciteit en water, bewaking...

Verder beschikt het landgoed over wandelpaden, tennisbanen, een zwembad, een bar en lounge, een exclusief restaurant, fitness- en yogaruimtes en een kinderspeeltuin.

Lagere resultaten over de eerste helft van het jaar

De daling van de koers van het aandeel sinds het begin van het jaar (-11% tot 34,10 euro) is vooral te verklaren door een hoger dan gebruikelijke huurleegstand in de eerste jaarhelft.

Zo steeg de gemiddelde leegstand over de verslagperiode van 1,80% naar 7,20%. Onderaan de streep stond een bedrijfsresultaat van 3,87 miljoen euro over de zes maanden tot en met 30 juni, tegenover 4,54 miljoen euro een jaar eerder. De omzet daalde zodoende met een derde.

De belangrijkste oorzaak moet worden gezocht bij de gevolgen van de pandemie, waardoor het aantal expats is afgenomen. Deze vormen als huurders de belangrijkste bron van inkomsten voor Texaf.

Eén en ander heeft niet kunnen beletten dat de ambities van de vastgoedgroep hoog blijven. Het management heeft dan ook het voornemen bevestigd om het grootste project tot nu toe, namelijk de "Promenade des Artistes", hoe dan ook te realiseren.

Een project waarvan de oplevering voorzien is in de tweede helft van 2023, met 94 appartementen goed voor een investering van 18 miljoen euro. Eenmaal verhuurd zou het drie miljoen euro aan huurinkomsten per jaar moeten genereren.

Terwijl Texaf 90% van zijn omzet haalt uit de verhuur van onroerend goed, wordt het saldo gerealiseerd via Carrigres. Dat is de belangrijkste zandsteengroeve in de regio Kinshasa.

Met een capaciteit van 600.000 ton per jaar en reserves die op 25 miljoen ton worden geschat, levert het de stad de nodige materialen voor de betonproductie en de wegenbouw.