Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Intrum AB 3% 15/09/2027, een euro-obligatie onder pari met weinig opgelopen intresten

De lening Intrum AB met een restduur van zes jaar en een coupon van 3% is op de secundaire markt beschikbaar onder pari. De grootste Europese beheerder van schuldvorderingen heeft trouwens op 15 september de coupon van zijn obligatie uitgekeerd waardoor de reeds opgelopen intresten beperkt is.

Door de lichte prijsdaling van de obligatie gedurende de voorbije dagen kan ze aan 99,28% van de nominale waarde aangekocht worden, wat neerkomt op een rendement van 3,13% op basis van een coupon van 3% en een vervaldag op 15 september 2027. De minimale inleg (coupure) is 100.000 euro.

De rating staat op "BB" bij Standard & Poor's in de high yield categorie.

Beheer en inning van schuldvorderingen

Intrum AB ontstond uit de fusie tussen het Zweedse Intrum Justitia en Lindorff in 2017. Deze fusie creëerde een ware marktleider binnen de sector van het beheer en de inning van schulden. Ze zijn aanwezig in 24 Europese landen (en ook in Brazilië), hebben medewerkers in meer dan 160 landen en een team van ongeveer 10.000 professionals die zich inzetten voor 80.000 bedrijven in Europa.

De inning van schuldvorderingen houdt in dat men alle mogelijke wettelijke middelen (in der minne, via de rechtbank...) aanwendt om de debiteur zijn openstaande schulden te laten betalen aan de schuldeisers.

Het gebeurt echter ook dat het vooruitzicht van een gerechtelijke procedure (voor een schuld) bepaalde economische actoren niet echt aanspreekt om tal van redenen (de kosten, de tijd, dringende nood aan cash...).

Klanten (meer bepaald de banken) kunnen hun schuldvorderingen dan aan Intrum AB cederen. Dat is het andere facet van de job van de Zweedse groep namelijk het overkopen van schulden.

Het overkopen van schulden houdt in dat een schuldenportefeuille wordt overgelaten aan een derde partij (in dit geval Intrum AB dus). In de meeste gevallen worden de overgenomen schulden dan door de overnemer ingevorderd, deze steekt de inningskosten dan op zak, maar loopt ook het risico van niet-betaling van de schuld...

"Voorzichtig optimistisch"

Intrum AB publiceert op 21 oktober zijn kwartaalresultaten. Het moment om meer te weten te komen over de evolutie van de onderneming, een onderneming die het logischerwijs door het algemene economische klimaat goed doet.

Na het tweede kwartaal was de groep voorzichtig optimistisch over de zakelijke kant. "In een context waarbij de Europese consument meer spaart, onze klanten optimistischer worden en er veel economische steunmaatregelen zijn, zou onze commerciële omgeving zich het ganse jaar door verder moeten ontwikkelen", zei topman Anders Engdahl toen in een persbericht.

Wellicht geeft Intrum AB ook prognoses voor zijn jaarresultaten. In covidjaar 2020 realiseerden ze een omzet van 16,85 miljard Zweedse kroon (+/- 1,66 miljard euro) staat er te lezen in het jaarrapport van het bedrijf.

Op de beurs van Stockholm kan Intrum AB een beurskapitalisatie van 28,65 miljard Zweedse kroon (+/- 2,82 miljard euro aan de huidige koers) voorleggen.