Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Saint-Gobain zet tweede beste prestatie van het jaar neer op Cac40 én heeft nog potentieel

Slechte timing voor bouwmaterialenspecialist Saint-Gobain. De aankondigingen voor de beleggers van woensdag 6 oktober verdwenen enigszins naar de achtergrond door de grote prijsstijging van aardgas op de internationale markten.

Vierentwintig uur later is dit echter totaal omgeslagen, nu richten de beleggers wel degelijk al hun aandacht op het nieuwe strategische plan "Grow & Impact" van Saint-Gobain, bedoeld om de groei van de groep te versnellen. Het aandeel deed er zijn voordeel mee en deed nog een schepje bovenop de spectaculaire progressie die er al was sedert het begin van het jaar.

Met een winst van 57% sinds 1 januari is het aandeel de tweede grootste stijger op de Parijse markt die, op basis van de prestatie van beursindex Cac40, de referentiegraadmeter in Frankrijk, bijna 19% geklommen is. Enkel Société Générale doet het over dezelfde periode nog beter met een winst van 66%.

De analisten vinden dat het aandeel nog potentieel heeft. Degenen die het dossier volgen zien het aandeel binnen een jaar (*) uitkomen op 71,40 euro, wat een winst zou opleveren van 21% op basis van een koers van 58,86 euro bij de slotbel (**). Het merendeel van de volgers kleeft een koopadvies op de titel Saint-Gobain.

Nieuwe financiële doelstellingen

Beleggers die de titel in portefeuille hebben zullen ongewtijfeld de nieuwe financiële doelstellingen voor 2021-2025 van Saint-Gobain toejuichen. De groep is van zins tussen 30 en 50% van het courante nettoresultaat te verdelen onder de aandeelhouders en met een terugkoopprogramma van eigen aandelen te starten voor een bedrag van 2 miljard euro over de periode in kwestie. Dat bedrag is goed voor ongeveer 6% van de beurswaarde (31,35 miljard euro) van het bedrijf.

Verder mikt Saint-Gobain op een gemiddelde omzetstijging (zonder overnames) tussen 3 en 5% per jaar tot 2025 en een exploitatiewinst tussen 9 en 11%.

De groep, die de laatste maanden kon genieten van de economische relanceplannen, denkt "heel goed gepositioneerd te zijn op de structureel groeiende markt van het duurzaam bouwen", een markt die al goed is voor 72% van de omzet van de groep. Volgens de laatst beschikbare jaargegevens lag die omzet trouwens op 38,13 miljard euro.

De energiekost

Voorzichtigheid is echter aangewezen. Door de fors stijgende energiekosten, van gas bijvoorbeeld, voorziet Saint-Gobain een verhoging van de kosten voor energie en grondstoffen met ongeveer 1,5 miljard euro in 2021 (ten opzichte van 2020) tegenover een eerdere inschatting van 1,1 miljard euro. Toch beweert Saint-Gobain "er vertrouwen in te hebben de grondstoffen- en energie-inflatie te kunnen compenseren over gans het jaar 2021". Meer bepaald zou de groep in staat moeten zijn een deel van die kostentoename te recupereren op de factuur van de eindklanten, zoals dat ook al in het derde kwartaal gebeurde.

Interesse in het aandeel Saint-Gobain? Aarzel niet ons uw aankooporders door te geven op het nummer +32 (0) 2 533 22 40 of via info@goldwasserexchange.be

(*) Op basis van de Bloomberg-consensus
(**) Slotkoers van 7 oktober.