Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Nieuwe euro-obligatie Codic : Oblis ontmoet het management

Codic lanceert maandag een groene lening, de eerste in zijn soort voor deze Belgische vastgoedpromotor die voornamelijk actief is in Brussel, Parijs en Luxemburg. De obligatie, verkrijgbaar in coupures van 100.000 euro, zal naar verwachting een rendement bieden van 4,50% en dat gedurende 5 jaar.

Indien u wenst in te schrijven op deze nieuwe obligatie, mag u telefonisch contact met ons op te nemen op +32 (0) 2 533 22 40 of per e-mail op het volgende adres: info@goldwasserexchange.be.

Naar aanleiding van de emissie ontmoette Oblis het management van dit bedrijf, dat al een halve eeuw actief is en wiens handelsmerk vooral wordt bepaald door de zoektocht naar architecturale identiteit.

Op de vraag of onze klanten en lezers mogen inschrijven op de emissie, herinnert Thierry Behiels, de grote baas van de groep, eraan dat dit niet de eerste obligatie is voor Codic en dat zijn bedrijf altijd zijn verplichtingen is nagekomen.

Wat betreft het rendement van 4,50%, wat in de huidige marktomstandigheden vrij hoog is, merkte Thierry Behiels op dat het aan de normen van de sector beantwoordt.

Hij verwees in dat verband naar het voorbeeld van Ghelamco en herinnerde er in één moeite aan dat bedrijven die niet beursgenoteerd zijn en geen rating hebben bij de ratingbureaus, altijd een extra premie moeten betalen. Een premie die in het geval Codic geval wat lager is dan het sectorgemiddelde.

Duurzame milieunormen

Wat betreft het groene label dat aan de obligatielening is gehecht: dat is voor Codic niet zomaar een onschuldig label. Het bedrijf gaat er prat op dat het altijd rekening heeft gehouden met de milieunormen.

"De projecten in uitvoering (een twintigtal) komen hiervoor allemaal in aanmerking, terwijl de juiste besteding van de opgehaalde gelden zal worden gecontroleerd door accountants als ISS en Deloitte."

Onder de innovatieve technieken op het gebied van duurzaamheid noemt Codic als voorbeeld de “Royal Hamilius”, genoemd naar dit multifunctionele gebouw (winkels, kantoren en woningen) in het hart van de Luxemburgse hoofdstad en waar in de zevende ondergrondse verdieping een thermisch labyrint werd aangelegd.

Zoals een Canadese bron gebruikt dit labyrint de warmte (en de koelte) onder de grond om het hele complex te verwarmen/af te koelen,' zo legt Thierry Behiels uit.Samen met lokale gemeenschappen heeft het bijvoorbeeld boomgaarden aangelegd rond zijn winkel- en vrijetijdscentrum "B'Est" aan de Moezel, waarvan de vruchten rechtstreeks aan de consument worden verkocht in de winkelruimtes.

Bij Codic beperkt duurzaamheid zich niet tot nieuwe milieuvriendelijke technieken voor energieverbruik.

"Door locatie en energievoetafdruk te combineren, kon het complex het ValorPark label verkrijgen. Deze certificering beloont ontwikkelingscriteria die beantwoorden aan maatschappelijke en ecologische uitdagingen", aldus nog een fiere Thierry Behiels.

Maar beperkte impact van de gezondheidscrisis

Wat betreft de nu inmiddels traditioneel geworden vraag over de impact van de pandemie, merkte Codic op dat het de storm vrij goed heeft doorstaan. Als voorbeeld wordt verwezen naar het "B'Est" -winkelcentrum, waarvan 97% van de oppervlakte bezet is. Dit terwijl 18 commerciële huurovereenkomsten werden getekend tijdens de pandemie.

Als één van de door de crisis veroorzaakte omwentelingen, meent de ontwikkelaar dat de kantorenmarkt zich op een keerpunt bevindt.

"We gaan meer naar kwaliteit en minder naar kwantiteit. Kantoren kunnen hun bezettingsgraad met ongeveer 20% zien dalen, zonder dat dit de huurinkomsten beïnvloedt, omdat de nieuwe gebouwen veel deugdzamer zullen zijn met ruimtes die beter geschikt zijn voor de nieuwe manieren van werken".

Thierry Behiels zegt dat hij een premie wat betreft de huurinkomsten verwacht voor nieuwe gelabelde gebouwen en een korting voor wat betreft oude gebouwen die gerenoveerd moeten worden. Hij meent daarom dat de tijd rijp is om nieuwe projecten te verwelkomen. De vraag naar sommige kantoorprojecten is enorm, zo merkt Behiels op.

Over Codic

Codic ontwikkelt vooral tertiair en commercieel vastgoed op Europees niveau, voornamelijk in Brussel, Parijs en Luxemburg, en in mindere mate Barcelona en Boedapest.

De groep ontwikkelt ook gemengde projecten, dat wil zeggen inclusief residentieel vastgoed. Codic ontwikkelt projecten op gronden die het verwerft, verhuurt vervolgens de gebouwen of verkoopt ze aan beleggers op lange termijn, staatsfondsen, verzekeringsmaatschappijen of pensioenfondsen.

In België staat Codic bekend om de ontwikkeling van de “Gateway and PassPort”, een 34.000 m² groot complex waarvan de ligging aan de voet van de luchthaven prestigieuze huurders zoals Deloitte, KPMG en Microsoft heeft aangetrokken.

De recentste financiële gegevens van Codic vindt u op hun website

Het Luxemburgse Royal Hamilius complex in opdracht van Codic ontworpen door de architect Foster