Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

De 3 Belgische vastgoedaandelen met het grootste dividendrendement

De vastgoedbedrijven die op Euronext Brussel noteren,keren in het algemeen een aanzienlijk dividend uit aan hun aandeelhouders. Sommige bieden echter fraaiere vooruitzichten qua dividendrendement dan andere. Een overzicht van de drie beste.

Voor ons klassement kozen we enkel de immobedrijven die op de Brusselse markt genoteerd staan en die een beurswaarde van meer dan 300 miljoen euro kunnen voorleggen. Uit deze selectie pikten wij de drie ondernemingen die volgens het agentschap Bloomberg met de mooiste vooruitzichten uitpakken qua éénjarig dividendrendement.

Bloomberg berekent het geraamde dividendrendement op één jaar door de som van de voor de volgende twaalf maand voorziene dividenden (op basis van de datum waarop de coupon geknipt wordt) te delen door de aandelenkoers. Het aldus bekomen resultaat wordt dan met 100 vermenigvuldigd.

1. ​Wereldhave Belgium: een dividendrendement van 8,8%

Wereldhave Belgium zou het meest genereus zijn voor zijn aandeelhouders met een verwacht dividendrendement van 8,8%. Het bedrijf is actief in Belgisch commercieel vastgoed en investeert hoofdzakelijk in winkelcentra, retailparken en enkele kantoorgebouwen. Op 30 juni werd hun vastgoedpatrimonium gewaardeerd op 916,37 miljoen euro, waarvan 903 miljoen voor bestaande, operationele winkelgebouwen en het saldo voor projecten die in ontwikkeling zijn. Hun vastgoed bevindt zich onder andere in Luik, Nijvel, Doornik, Genk, Brugge en Kortrijk.

Wereldhave Belgium heeft een beurswaarde van ongeveer 400 miljoen euro en biedt een aanzienlijke progressiemarge. De bank Degroof Petercam, de enige broker die de waarde volgt (*), geeft een 'houden'-advies en legt het koersdoel van het aandeel op 75 euro. Dat houdt dus op basis van een slotkoers van 46,25 euro (**) een haussepotentieel in van 62%.

2. ​Ascencio: een dividendrendement van 7,5%

Er zijn al wat meer analisten die geïnteresseerd zijn in Ascensio. Ze zijn de tweede in ons klassement met een dividendrendement van 7,5% vor de volgende twaalf maanden. Ascensio is een specialist in commercieel vastgoed in de periferie van steden, zowel in België, Frankrijk en Spanje, en houdt zich vooral bezig met supermarkten en retailparken. De gebouwen in de portefeuille van dit bedrijf zijn goed voor een oppervlakte van 444.336 vierkante meter, met een waarde die op 30 september 690 miljoen euro bedroeg. Op de beurs gooit Ascensio een beurskapitalisatie van iets meer dan 326 miljoen in de weegschaal. De drie beursmakelaars (*) die het aandeel volgen staan er eerder gunstig tegenover: twee keer een koopadvies en een keer 'houden'. Volgens die volgers zou de titel binnen een jaar op 54 euro moeten uitkomen. Dat is 10,20% meer dan de huidige koers van 49,00 euro (**).

3. Leasinvest Real Estate: een dividendrendement van 7,3%

Ons podium wordt vervolledigd door Leasinvest Real Estate met een verwacht dividendrendement voor het komende jaar van 7,3%, slechts lichtjes lager dan dat van Ascensio dus. De groep is zowel investeerder in als promotor van vastgoed. Het bedrijf ontstond uit de toenadering tussen Leasinvest en Extensa. Ackermans & van Haaren, de referentieaandeelhouder van beide maatschappijen, zorgde ervoor dat ze fusioneerden. Deze fusie creëerde een van de grootste beursgenoteerde vastgoedbedrijven van België op basis van een balanstotaal van 1,9 miljard euro en meer dan 800 miljoen eigen fondsen. De core business van de promotor, met een portefeuille die zich hoofdzakelijk op België en Luxemburg richt, is projecten ontwikkelen om te verkopen of om te houden en een huur op te strijken. De groep is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de opwaardering van de Tour & Taxis-site, een staaltje van stedelijke innovatie, in Brussel (foto). Leasinvest Real Estate dat sedert de fusie werd omgedoopt tot Nextensa (op de tradingplatformen is de naam echter nog niet gewijzigd) heeft een beurswaarde van circa 710 miljoen euro. De analisten (**) stellen een koersdoel van 93 euro voorop wat betekent dat het aandeel een groeipotentieel heeft van 33% op basis van de huidige koers van 70 euro.

Interesse voor een van deze aandelen? Aarzel niet ons uw aankooporders door te geven op het nummer +32 (0) 2 533 22 40 of via info@goldwasserexchange.be

(*) Op basis van de Bloomberg consensus
(**) Slotkoers van 8 oktober 2021