Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

De Amerikaanse schuldgraad, de gasprijs, Duitsland en de globale taks

Goldwasser Exchange informeert u over alles wat u absoluut moet weten bij het begin van deze nieuwe week.

VS ontsnapt aan het ergste

Toch tot 3 december. Chuck Schumer en Mitch McConnell zijn uiteindelijk toch overstag gegaan om het schuldenplafond met 480 miljard dollar op te trekken. McConnell kon 11 Republikeinse senatoren overtuigen om zich bij de 50 Democraten te voegen en de maatregel goed te keuren. Dit is echter niet meer dan een pleister op een houten been, het is geen doorgedreven regeling. McConell had geen andere keuze. Janet Yellen had berekend dat de geldkisten tegen 18 oktober zouden leeg zijn. Een wanbetaling van de VS zou een financiële ramp in gang gezet hebben en Joe Biden had de Republikeinen ervan beschuldigd “Russische roulette” te spelen met de Amerikaanse economie. McConnell had de bal teruggekaatst naar het Democratische kamp en adviseerde hen de plafondverhoging via de zogenaamde “verzoeningsprocedure” (waarbij slechts een eenvoudige meerderheid van stemmen nodig is) te stemmen, maar de Democraten hadden daar de tijd niet voor en zagen dat ook niet zitten. Uiteindelijk gaf McConnell dan toe, maar in december zullen de kaarten anders liggen.

Duitsland: groen licht voor de “verkeerslichtcoalitie”

Het is nog niet in kannen en kruiken, maar de Groenen en de liberale FDP gaan onderhandelingen opstarten met de SPD van Olaf Scholz, die als winnaar uit de verkiezingen kwam. Christian Lindner, leider van de FDP, had geen andere keuze. De CDU/CSU zou absoluut een meer natuurlijke partner geweest zijn, maar de partij is verbrand door haar verkiezingsnederlaag en kandidaat Armin Laschet zou bereid zijn zijn post te verlaten. Na 16 jaar van “merkelisme” willen de Duitsers een andere coalitie aan de macht. De FDP staat voor budgettaire striktheid en is tegen belastingverhogingen, maar de partij zal ongetwijfeld water bij het bier moeten doen, zeker omdat Lindner het zich niet kan permitteren om, zoals in 2017, opnieuw de onderhandelingstafel te verlaten. Het is de bedoeling om tegen kerstmis een nieuwe regering te hebben.

Een “go” voor het minimum van 15%

136 landen van de OESO gaan akkoord om de minimale belasting van multinationals met een omzet van meer dan 750 miljoen euro op 15% vast te leggen. Ook Ierland en Estland schaarden zich achter het voorstel nadat ze de garantie kregen dat die 15% in de toekomst niet verhoogd zal worden. Er werd ook een akkoord gevonden over de herverdeling van de taxatierechten op multinationals in functie van hun activiteiten in een bepaald land, zelfs al zijn ze er officieel niet aanwezig. 25% van de extra winsten bovenop de normale rentabiliteit van 10% zouden worden herverdeeld. Dit betekent dat er jaarlijks 150 miljard dollar aan fiscale inkomsten kan worden vrijgemaakt.

Gasprijs gaat omlaag, olieprijs blijft onveranderd

De aardgasprijs leverde deze week ongeveer 10% in (en 35% ten opzichte van de piek van woensdag). Poetin liet weten dat dat er in 2021 meer gas zal worden geleverd en dat die hoeveelheid hoger zal uitvallen dan wat er in het contract met Oekraïne staat. Rusland voegde eraan toe dat een snelle certificering van de Nord Stream 2-pijplijn door Duitsland er ook zou toe leiden dat de prijzen afnemen. De prijs van de Brent-olie blijft wel onveranderd omdat de OPEC-landen slechts mondjesmaat hun productie willen opvoeren (iedere maand dagelijks 400.000 vaten extra).

Boom in private equity

De overname van Morrisons, de vierde grootste supermarktketen in het VK, door het fonds CD&R is een voorbeeld van de toenemende macht van private equity. Deze privéfondsen beschikken over zoveel kapitaal dat ze tot 70% meer dan de waarde van een beursgenoteerd bedrijf kunnen bieden (in Europa gemiddeld 45%).

Bitcoin veert sterk op

Vrijdag werd de kaap van 55.000 dollar overschreden, dat is een extraatje van bijna 15% voor deze week en van 64% op drie maanden tijd. Ten opzichte van een inflatie die dreigt langer te duren (volgens Janet Yellen) bevestigt Bitcoin als toevluchtswaarde. We verwachten ook de goedkeuring door de SEC van het eerste ETF (Exchange Traded Fund of tracker, nvdr) dat steunt op termijncontracten in bitcoin.

Het aandeel van de week

Er zit een gemeenschappelijke bekendmaking van resultaten aan te komen door de grote Amerikaanse banken én KW3 van BlackRock, de grootste activabeheerder ter wereld met 9 triljoen dollar in portefeuille. Gigant BlackRock heeft 40% van de ETF-markt in handen en beheert via zijn platform Aladdin 21,6 triljoen dollar aan activa. De laatste tien jaar biedt de titel een rendement van 13% op jaarbasis en een aanzienlijk dividend van 2%. Sedert 1 januari klom de titel met 17%, maar volgens de analistenconsensus bij Zacks zit er een progressiemarge in van gemiddeld 18,5% voor het komende jaar.

Het ganse Goldwasser Exchange team wenst u een aangename week.