Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

De euro-obligatie Outokumpu 4,125% 2024, een stand van zaken enkele dagen voor de bekendmaking van de resultaten

De prijs van de lening Outokumpu met een restduur van 3 jaar bleef de voorbije weken redelijk stabiel. Zal de bekendmaking van de resultaten (begin november) van de Finse roestvrijstaalproducent een nieuwe impuls geven aan de obligatie?

Outokumpu publiceert op 4 november zijn resultaten voor de periode januari-september 2021. Enkele dagen geleden lichtte het bedrijf al een tip van de sluier op via een persbericht waarin aangekondigd werd dat het exploitatieresultaat van het derde kwartaal "beter dan verwacht" zal zijn.

De verkoopprijs van roestvrij staal is meer gestegen dan voorzien en bijgevolg zou het exploitatieresultaat van het derde kwartaal beter moeten zijn dan dat van het tweede, verduidelijkt de staalproducent. Het Finse bedrijf ging tot nog toe uit van een resultaat voor KW3 dat gelijklopend zou zijn met de 223 miljoen euro van KW2 2021.

De onderneming geeft ook nog mee dat "de verkoopvolumes in lijn liggen met de verwachtingen: de leveringen van roestvrij staal zijn effectief met 8% afgenomen in vergelijking met het tweede kwartaal".

Het is dus nog enkele dagen wachten op een gedetailleerd beeld van de operationele situatie van Outokumpu. Voorlopig wordt de obligatie op de secundaire markt aan ongeveer 101% van de nominale waarde (zie grafiek) verhandeld. De belegger die deze obligatie in coupures van 1.000 euro aankoopt kan momenteel dus rekenen op een rendement van 3,68% op basis van een looptijd tot 18 juni 2024 en een coupon van 4,125%.

De lening heeft geen enkele rating bij Standard & Poor's.

Roestvrij staal & ferrochroom

Outokumpu hoort tot de grootste fabrikanten van roestvrij staal en is hoofdzakelijk in Europa en de Verenigde Staten actief. De groep is een concurrent van Aperam en ArcelorMittal en produceert tevens ferrochroom, een legering van ijzer en chroom.

We komen hun producten in heel wat domeinen van het dagelijkse leven tegen, gaande van keukengerei tot de medische wereld over de bouwsector, openbare werken, de automobielindustrie en de ruimtevaart.

Uit de recentste jaargegevens blijkt dat Outokumpu in 2020 een omzet van 5,64 miljard euro realiseerde en voor 2,12 miljoen ton aan roestvrij staal aan de man bracht. Het bedrijf stelt bijna 10.000 mensen tewerk in meer dan 30 landen.