Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Eclatant succes voor nieuwe obligatie Carnival 6% 2029 per 2.000 dollar

Het heropstarten van de activiteiten bij Carnival en de terugkeer naar een zekere normaliteit gaan gepaard met een herfinanciering van de schulden. De cruiseorganisator heeft zopas voor 2 miljard dollar aan nieuwe obligaties uitgegeven, nadat het bedrijf enkele dagen geleden reeds een andere lening had geherfinancierd. Hiermee kunnen ze tegelijk de vervaldagen van bepaalde obligaties voor zich uit schuiven en zich aan betere voorwaarden laten financieren dan tijdens de coronapandemie.

Met twee miljard overtrof het opgehaalde bedrag alle verwachtingen aangezien Carnival slechts op anderhalf miljard gehoopt had in coupures van 2.000. De groep heeft dus heel wat vertrouwen gekweekt bij de beleggers, zelfs al was er een genereuze coupon van 6% nodig om ze te overtuigen.

De interesse van de beleggers op de primaire markt lijkt zich ook door te zetten op de secundaire markt waar de prijs van de lening in stijgende lijn gaat. Er moet namelijk 100,86% van de nominale waarde neergeteld worden om de titel aan te schaffen, dit tegen een emissieprijs van 100%, wat een rendement geeft van 5,86% voor een looptijd tot 1 mei 2029. De vergoeding is ook passend bij de speculatieve (high yield) "B" rating van  Standard & Poor's.

De binnengehaalde fondsen zullen ingezet worden om aan vervaldagen in 2022 te voldoen en om algemene doelstellingen van het bedrijf te financieren, staat er in een persbericht. Een van die doelstellingen is betalingen die "gelinkt zijn aan voorbereidingskosten voor het opnieuw zeewaardig maken" van schepen. Sedert de zomer zijn alle cruiseorganisatoren volop bezig met de geleidelijke heropstart van hun activiteiten.

Tijdens de cruises wordt er nu een aangepaste capaciteit in acht genomen en worden er gezondheidsprotocollen geïnstalleerd die in lijn liggen met maatregelen die door de betrokken instanties zijn uitgewerkt. Vandaar waarschijnlijk dat Carnival ervan uitgaat in het vierde kwartaal nog cash te verbruiken en hoopt tegen halverwege volgend jaar terug met een positieve cashflow te kunnen uitpakken.

Over Carnival

Carnival gaat er prat op over een portefeuille met de meest gekende cruisemerken ter wereld te beschikken, ze zijn geografisch heel goed gespreid, bedienen elk segment binnen de cruise-industrie en bieden hun klanten een quasi eindeloze waaier aan vakantiekeuzes.

De groep staat bekend om merken als Aida Cruises, Carnival Cruises Line, Costa, Holland America Line, P&O Cruises, Princess Cruises, Seabourn… In totaal exploiteren alle bedrijven binnen de groep 104 schepen die wereldwijd meer dan 700 havens aandoen.

Volgens de laatst beschikbare jaargegevens heeft Carnival in 2020 een omzet van 5,59 miljard dollar behaald. Het bedrijf noteert op de beurs van New York via de entiteit Carnival Corp en op de beurs van Londen via Carnival Plc. De entiteit die op Wall Street noteert kan een beurswaarde van 25,2 miljard dollar voorleggen.