Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Covid-19, Bitcoin en een stormloop op de spac van Trump. De week in een notendop

Goldwasser Exchange brengt u op de hoogte van alles wat u absoluut moet weten bij het begin van de nieuwe week.

Covid: op weg naar een volgende golf? 

De epidemie is in Europa terug in opmars, vooral dan in het Verenigd Koninkrijk (50.000 gevallen/dag). Dit kan een rem zetten op het economisch herstel van een continent dat reeds af te rekenen heeft met stijgende energieprijzen en breuken in de bevoorradingsketen.

COP26: de rekening klopt niet

De COP26-klimaatconferentie (1 tot 12 november) gaat onder een slecht gesternte van start. Met de engagementen die de landen zijn aangegaan zal er tegen 2050 geen klimaatneutraliteit behaald worden. In plaats van de temperatuurstijging van de planeet  te beperken tot ongeveer 1,5 graden ten opzichte van het pre-industriële tijdperk, zou het nu richting 2,7 graden evolueren. “Op deze manier stevenen we op een regelrechte ramp af”, zei secretaris-generaal van de VN Antonio Gutteres. Poetin en Xi Jinping zullen hun kat sturen naar Glasgow. De grootste CO2-uitstoter ter wereld (28%) China wil de datum (2030) waarop ze een hoogtepunt van CO2-emissies zullen bereiken verder voor zich uit schuiven. Door het elektriciteitstekort hebben de Chinese koolmijnen hun productie moeten opschroeven. In de Verenigde Staten, de tweede grootste producent van CO2 (14,5%), ziet Joe Biden zich verplicht voor een groot deel van zijn Green New Deal in te binden om zo toch aan de 50 stemmen te komen die hij nodig heeft om zijn sociaal plan erdoor te krijgen.

Duitsland: Lindner of Habeck op Financiën?

De onderhandelingen met drie partijen over de regeringsvorming beginnen steeds concretere vormen aan te nemen. Benieuwd wie het hoge woord zal mogen voeren op de post van Financiën. De liberaal Christian Lindner, voorstander van een terugkeer naar een streng budgettair beleid en tegen elke vorm van fiscale druk of ecoloog Robert Habeck die massaal wil investeren in de energietransitie en er voorstander van is om de schulden van de EU-landen gemeenschappelijk te maken. Hoewel er ook overeenkomsten zijn tussen de twee –modernisering van de infrastructuur en het ophalen van de Duitse achterstand op het gebied van spitstechnologie -, zijn de verschillen toch diepgaand. De toekomst van Europa zal gedeeltelijk bepaald worden door wie van de twee kandidaten het uiteindelijk wordt.

Evergrande: voorlopig ‘saved by the bell’

De Chinese vastgoedontwikkelaar, die 30 dagen uitstel kreeg om een definitieve wanbetaling te vermijden, kwam uiteindelijk, slechts enkele uren voor de vervaldag, met 83,5 miljoen dollar aan intresten over de brug. Maar daarmee is de kous nog lang niet af. Evergrande heeft vier andere vervaldagen laten passeren voor een totaal van 193 miljoen en binnenkort zal het grootste bedrag moeten worden terugbetaald. We hebben het dan over meerdere miljarden. Een bijkomend probleem is dat het bedrijf dacht 2,6 miljard binnen te rijven dankzij de verkoop van een afdeling, maar de deal is in het water gevallen. En nog andere Chinese ontwikkelaars hebben met betalingsachterstanden te kampen: Sinic Holdings, Fantasia Holdings, China Properties Group en Modernland.

Eerste stapjes voor eerste Bitcoin ETF

De start van de ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO), de eerste indextracker die geïndexeerd is op termijncontracten in bitcoin, verliep vorige dinsdag niet onopgemerkt. Hoewel het financiële vehikel nog steeds niet de zegen van de SEC heeft gekregen, keken de crypto-adepten – die willen dat de ETF officieel wettig wordt verklaard - reikhalzend uit naar de marktintroductie. Ze hopen dat ze met de lancering van de ETF ook institutionele beleggers, met name de pensioenfondsen, aan boord kunnen krijgen. De bitcoin deed het al heel goed – een waardeverdubbeling op drie maanden tijd -, maar stoomde nu door en verbeterde zijn eigen record: bijna 67.000 dollar. Vrijdag was de koers wel teruggevallen tot 60.619 dollar.

Een crazy comeback van Trump

De lancering van “Truth Social”, het “sociale netwerk” van ex-president Donald Trump, die van Facebook en Twitter gebannen is, heeft aanleiding gegeven tot een enorme speculatieve zeepbel. De spac, een zogenaamd blancochequebedrijf, die opgericht werd om “Truth Social” te financieren en naar de beurs te brengen dikte op twee dagen tijd aan met 800%. Dit komt vooral door de “Reddit traders”, het legertje amateurspeculanten dat en masse belegt.

Het aandeel van de week

Volgende week krijgen we een ware stortvloed aan kwartaalresultaten. Naast GAFAM worden Visa, Mastercard, Boeing, Coca Cola, Ford, General Motors, McDonald’s, Starbucks, Volkswagen, Spotify en eBay verwacht. In België: Proximus, Telenet en Solvay.

De vijf GAFAM-bedrijven kunnen zowel voor vuurwerk als voor enkele teleurstellingen zorgen. Volgens Bloomberg zal Apple, voor wie het gebrek aan componenten en de breuken in de bevoorradingsketen een handicap zijn, zich verplicht zien de productie van de nieuwe iPhone13 tegen 1 januari met tien miljoen stuks te verlagen. Facebook is dan weer gecontesteerd door de recente onthullingen van een klokkenluidster. Hun reclame-inkomsten kunnen te lijden hebben onder een optie in de nieuwe iOS van Apple waarbij de gebruikers gevraagd wordt of zij willen gevolgd worden door de apps die ze downloaden.

Amazon heeft aangekondigd dat hun omzetgroei – in de dubbele cijfers – minder uitgesproken zal zijn ten opzichte van 2020, wat een uitzonderlijk jaar was. De analisten denken wel dat de e-commercegigant het beter dan verwacht zal doen. Het blijft ook de onbetwiste leider in de cloud, vóór Microsoft. Alphabet (Google) is dan weer marktleider in de onlinereclame (28,6%), vóór Facebook. Met een koers-winstverhouding van 26 is het aandeel relatief goedkoop voor een techwaarde.

Het ganse Goldwasser Exchange team wenst u een aangename week.