Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Coupon van 3,875% voor inaugurele lening Roblox

Nadat het in maart van dit jaar zijn eerste stapjes op de beursvloer zette, heeft het gamingplatform zopas zijn eerste obligatielening afgerond. Er werd een miljard dollar opgehaald in het high yield-segment. Wij geven u de details van de nieuwe obligatie en de eerste aankoopprijzen.

De obligatie is beschikbaar in coupures van 2.000 dollar en draagt een jaarlijkse vaste coupon van 3,875% tot aan de vervaldag op 1 mei 2030. Ze werd aan pari uitgegeven (100% van de nominale waarde) en kan nu op de secundaire markt aangeschaft worden aan 100,08%, wat het rendement iets boven 3,86% tilt. Logischerwijs hangt er aan deze eerder genereuze vergoeding wel een zekere risicograad vast. Die wordt onderstreept door de "Ba2" rating bij Moody's en de "BB" rating bij Standard & Poor's, telkens in de highyieldcategorie.

Groeiende interesse voor speculatief schuldpapier

Hiermee neemt Roblox ook plaats in het lijstje met bedrijven die dit jaar konden profiteren van een gunstige marktsituatie. Volgens persbureau Bloomberg hebben zowel nieuwkomers op de beurs - mét een grote beurswaarde - als emittenten die vroeger als te risicovol werden beschouwd uitermate hun voordeel kunnen doen met de grote vraag naar rendement van de beleggers en op die manier een plaatsje veroverd op de obligatiemarkt.

We geven ook nog mee dat het Californische bedrijf in maart zijn beursintroductie deed op Wall Street aan een referentieprijs van 45 dollar, ondertussen is die opgelopen tot ongeveer 82 dollar, wat de beurswaarde op zo'n 47 miljard brengt.

De technologische bedrijven waren dit jaar heel actief in het (speculatieve) high yield-segment van de obligatiemarkt, voegt Bloomberg eraan toe. Dit omdat ze de financieringsvoorwaarden (in tegenstelling tot de uitgifte van aandelen) interessant vinden om zo hun groei te ondersteunen (organisch of door fusies/overnames).

Ook voor Roblox is dit het geval, want de Californische onderneming geeft aan dat het opgehaalde miljard dollar zou kunnen worden ingezet voor potentiële overnames en strategische transacties.

Gebruikers creëren miljoenen games

Opgericht in 2004 met hoofdzetel in San Mateo (Californië) is het bedrijf host en leverancier van een informaticaplatform waarop gebruikers miljoenen spelletjes en andere content kunnen creëren, delen, ontdekken en te gelde maken. Roblox functioneert een beetje als de App Store van Apple. Er is een community ontwikkelaars die content levert en daarvoor een vergoeding opstrijkt (indien de content effectief online komt).

Volgens de recentst beschikbare gegevens telde Roblox op 30 juni 2021 zo'n 43,2 miljoen actieve gebruikers. Dat is een groei van 29% op een jaar tijd, hoofdzakelijk dankij de lockdowns en de coronapandemie.