Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Dollarobligatie Pemex 5,95% 2031 in woelig water na uitspraken CEO

De obligaties van de Mexicaanse oliereus kennen een terugval op de secundaire markt (nadat ze de laatste week van oktober een mooie progressie konden voorleggen) na uitspraken van de CEO van het bedrijf Octavio Romero.

De obligatie Pemex met een coupon van 5,95% en een restduur van 9 jaar noteert momenteel op de secundaire markt rond 97,19% van de nominale waarde nadat ze eind oktober op enkele dagen tijd van 96,4% naar 99% van de nominale waarde sprintte. Aan de huidige koers rijft de belegger dus een rendement van 6,36% binnen.

De lening in coupures van 10.000 dollar maakt een spreidstand tussen de high yield-categorie ("Ba3" rating bij Moody's) en het investment grade-compartiment ("BBB" rating bij S&P).

Mexicaanse staat neemt schulden op zich

Het Mexicaanse staatsbedrijf Petróleos Mexicanos (Pemex) verraste de beleggers toen CEO Octavio Romero op 27 oktober aankondigde dat de overheid de aflossing van schulden op zich zou nemen, klonk het bij Bloomberg. Indien de Mexicaanse overheid de schulden van Pemex zou overnemen tot het einde van het presidentschap van Andrés Manuel López Obrador in 2024 zou ze dat ongeveer 36 miljard dollar kosten, gaf het financieel persbureau nog mee. Dat zou een serieus duwtje in de rug zijn voor het oliebedrijf dat eind september met een schuldenberg van bijna 113 miljard dollar en een al 15 jaar constant dalende olieproductie opgezadeld zat. Doordat het bij de regering echter stil bleef betreffende de kwestie en er ook geen verdere details voorhanden waren over het voorstel brokkelde het enthousiasme van de beleggers snel af.

Het grootste bedrijf van Mexico

Het in 1938 opgerichte Pemex is het grootste bedrijf van Mexico en een van de grootste van Latijns-Amerika. Het is actief in de exploratie en de productie van gas, raffinage, distributie en de detailverkoop van olieproducten, én in de petrochemie. De groep opereert dus in ieder echelon van de industrietak, van de ontginning en productie (upstream) tot de industriële transformatie, logistiek en marketing (downstream). .

Als grootste onderneming van Mexico levert Pemex ook de grootste bijdragen aan de schatkist. De inkomsten en resultaten van de oliegigant dragen dus (on)rechtstreeks bij aan de economische en sociale ontwikkeling van het land. Het hoeft dus niet te verbazen dat de overheid vroeger - indien nodig - ook al in de buidel tastte om het bedrijf er bovenop te helpen.

Gedetailleerde financiële gegevens over Pemex kunt u op de "Results"-pagina van het bedrijf lezen.

Bron: "Deafening silence from Mexico pushes Pemex bonds back" (Market Research Telecast)