Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Covid-19, inflatie en energie. De week in een notendop

Goldwasser Exchange brengt u op de hoogte van alles wat u absoluut moet weten bij het begin van de nieuwe week.

De nieuwe covidgolf is een feit!

Het zijn vooral Nederland, België, Ierland, Duitsland, Oostenrijk en de landen van Centraal- en Oost-Europa die getroffen worden. Oostenrijk is het eerste Europese land dat opnieuw een algemene lockdown oplegt en vaccinatie voor iedereen verplicht maakt vanaf februari 2022. Duitsland, waar er dagelijks 50.000 nieuwe gevallen geteld worden, staat niet langer weigerachtig tegenover deze mogelijkheid. Volgens Jens Spahn, federaal minister van Volksgezondheid, bevindt het land zich in “een nationale noodtoestand” en Angela Merkel, wier regering enkel nog de lopende zaken afhandelt, verklaarde dat de situatie “dramatisch” is. Iedereen steunt dezelfde doelstelling namelijk de besmettingsgraad naar beneden krijgen vóór de feestdagen.

Veel geglimlach, maar weinig substantieels

Zoals verwacht baarde de virtuele top tussen Biden en Xi Jinping een muis, maar de spanningen tussen de twee supermachten zijn er wel door afgenomen. Biden heeft China evenwel gewaarschuwd niet te raken aan de status-quo bij de kwestie Taïwan, Xi waarschuwde de Amerikanen op zijn beurt om “niet met vuur te spelen”. Xi verweet de VS ook dat het de Chinese bedrijven strafte onder het mom van bedreigingen voor de nationale veiligheid. Toch hebben beide landen zich ertoe geëngageerd samen te werken in de strijd tegen de klimaatopwarming.

Het tweede plan van Biden is halfweg

Door vrijdag een meerderheid achter zich te krijgen in het Huis van Afgevaardigden heeft het sociaal en milieusteunplan van 1,8 triljoen dollar een eerste obstakel achter zich gelaten. Er stemden zes Democraten tegen, wat betekent dat het plan zonder de stem van 13 Republikeinen het niet gehaald zou hebben. Nu moet er nog over gestemd worden in de Senaat, waar er ongetwijfeld nog heel wat amendementen zullen aan toegevoegd worden eer het terug naar het Huis wordt gestuurd.

Wit-Rusland: een aanzet tot minder spanningen

Na twee gesprekken met Angela Merkel liet president Loekashenko de opvangkampen aan de Poolse grens, waar er steeds meer vluchtelingen toestroomden, afbreken. Sommige migranten werden gerepatrieerd naar Iraaks Koerdistan. Mogelijks is deze afkoelingsperiode slechts van korte duur. Terwijl Minsk verklaart dat de EU bereid is te onderhandelen over de migrantencrisis, heeft Brussel het enkel over een samenwerking om de terugkeer van migranten te regelen. Vladimir Poetin zegt dan weer dat hij Oekraïne zal blijven onder druk zetten. Wetende dat Rusland een derde van de gasbevoorrading voor Europa in handen heeft en dat de goedkeuring voor de pijpleiding Nord Stream 2 voorlopig opgeschort is, dreigt het een zeer lange winter te worden.

Wordt de inflatie een blijver?

De prijsstijgingen doen alle records sneuvelen en lijken een algemeen verschijnsel te zijn binnen de ontwikkelde economieën. Wanneer energie en voedingsmiddelen ingecalculeerd worden, bedraagt de inflatie 6,2% in de VS, 4,1% in de eurozone en 4,2% in het VK. Voorlopig blijven de centrale banken dit als een tijdelijk fenomeen bestempelen, maar er gaan steeds meer wel ingelichte stemmen op tegen deze idyllische visie. Volgens Bill Gross, oprichter van het fonds Pimco, zijn “de beleggers aan het dagdromen”, mede doordat de centrale banken massaal cash in de economieën pompen. Volgens Mohamed El-Erian, adviseur bij de groep Allianz, “verliest de Fed van zijn geloofwaardigheid” door te blijven vasthouden aan zijn uitleg voor de huidige inflatie. De prijsstijgingen gelden inderdaad niet langer enkel en alleen voor de sectoren die met bevoorradingsproblemen kampen. Ook andere goederen en diensten krijgen ermee af te rekenen: voeding, energie, huur en zelfs de lonen komen stilaan onder druk te staan. Voorlopig houden de centrale banken voet bij stuk, er wordt enkel in december een stijging met 0,15% verwacht van de basisrente op het Britse pond. Aangezien de inflatie in de eurozone lager ligt, verwachten kenners dat de ECB zijn rentes pas zal optrekken nadat de andere centrale banken dat hebben gedaan, wat de sterke daling van de euro ten opzichte van de dollar (1,1281 dollar op vrijdag) en het pond verklaart.

De zeepbel van de week

De sector van de elektrische wagens staat onder hoogspanning. Tesla dikte 10% aan nadat het vorige week even wegzakte doordat Elon Musk van zijn aandelen verkocht. Rivian, dat tien dagen geleden zijn beursgang realiseerde en nog maar een handvol vrachtwagens heeft verkocht, zag zijn beurswaarde die van Volkswagen voorbijsteken en Lucid, een andere constructeur die voorziet om in 2021 zeshonderd wagens te verkopen, is meer waard dan Ford.

Het aandeel van de week

Het is het laagseizoen, maar toch kijken we uit naar de kwartaalresultaten van Zoom, het Chinese Pinduoduo, het Russische Lukoil en GameStop, het speeltje van de speculanten begin 2021. Met een krimp van 25,5% in 2021, na een stratosferisch 2020, blijft Zoom volgens analisten een waarde om in het oog te houden, ondanks een mislukte fusie met Five9, een cloud-callcenter. Pinduoduo is een e-commercegigant die sterk groeit, maar binnen de Chinese context is een aankoop van de titel riskant. Zoals we trouwens ook al zagen bij Alibaba en Baidu die vorige week respectievelijk 15% en 11% inboetten na de bekendmaking van hun resultaten. Lukoil is een Russische oliereus waarvan het aandeel dit jaar 33% klom dankzij de forse stijging van de prijs per vat. In 2022 zal de olieprijs waarschijnlijk stand houden of zelfs nog doorstijgen. Lukoil biedt een aanzienlijk dividend van bijna 4% en in 2021 won de roebel 8% op de euro. Een interessante titel dus, maar het hangt ervan af of u zin hebt om in te zetten op het land van Poetin.

Het ganse Goldwasser Exchange team wenst u een aangename week.