Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Koers Disney op jaardieptepunt, analisten blijven positief

De publicatie van de kwartaalresultaten van Disney duwde het aandeel van het bedrijf weer wat lager. De beleggers waren vooral teleurgesteld over de prestaties van het streamingplatform. Het was uitgerekend dankzij dit platform dat het aandeel van de Hollywood-studio in een recent verleden zijn historische piekkoersen kon laten optekenen. De analisten blijven echter (zeer) optimistisch over het aandeel.

Meer dan ooit lijken de prestaties van de Californische reus op de aandelenmarkt te correleren met het vermogen om het aantal abonnees van het Disney + streamingplatform te doen stijgen. Als de cijfers lager zijn dan verwacht, komt de beurskoers meteen onder druk te staan.

Het dient gezegd dat Disney + in het derde kwartaal met ernstige groeipijnen kreeg af te rekenen. Er werden slechts 2,1 miljoen nieuwe betalende gebruikers aangetrokken, tegen 9 miljoen verwacht door de analisten.

De oorzaak moet worden gezocht bij een ongunstig kalendereffect met betrekking tot het aanleveren van nieuwe content. Hoewel de pandemie Disney + heeft geholpen om van de grond te komen, blijft ze een impact hebben op de productie van nieuwe inhoud die essentieel is om nieuwe consumenten aan te trekken.

De terugkeer naar een normale gezondheidssituatie heeft Disney ook gedwongen tot het maken van moeilijke keuzes. Het bedrijf had de luxe zich te kunnen veroorloven om enkele van zijn nieuwe producties (we denken aan "Mulan", "Black Widow en" Jungle Cruise ") direct op zijn platform uit te brengen en dat bleek een goede manier om de filmkijkers te verleiden. De heropening van de bioscoopzalen dwong de studio echter om concessies te doen op dit gebied.

Sommige analisten zijn echter van mening dat mensen de nieuwe films meteen op het platform willen zien: "Als we ze dwingen terug naar de bioscoop te gaan, wordt Disney+ nutteloos. "

Beleggers merkten ook op dat het gemiddelde maandinkomen per Disney+-abonnee op jaarbasis met 9% daalde tot 4,12 dollar.

Eén ding is zeker, Disney+ moest het afleggen tegen Netflix, de wereldleider in de sector (217 miljoen abonnees), dat kon rekenen op het Koreaanse fenomeen "Squid Game" om 7 miljoen extra klanten aan te trekken. Waardoor de beurskoers flink hoger ging.  

Een agressiever beleid?

Algemeen wordt verwacht dat deze vertraging in de groei niet blijvend zal zijn, vooral omdat het management zegt op de goede weg te zijn om de gestelde objectieven te bereiken. Bedoeling is om binnen 3 jaar tussen de 230 en 260 miljoen betalende Disney+ abonnees te hebben.

Disney zou ook kunnen profiteren van het samenvoegen van enkele van zijn platforms. In een rapport meent Morningstar dat het bedrijf serieus moet overwegen om zijn Hulu-dienst samen te voegen met de basisdienst Disney+, zoals bij Star in Europa is gebeurd.

Morningstar, die eraan herinnert dat Disney in het komende jaar met een sterkere en bredere selectie kan uitpakken, is van mening dat het bedrijf agressiever kan worden door de 2 diensten tegen een zeer lage prijs samen te bundelen.

Merk op dat eind september de drie belangrijkste streamingplatforms van de Hollywood-studio (Disney+, ESPN+ en Hulu) samen 179 miljoen abonnees hadden.

Slechts 7% van de omzet

Hoewel het een echte groeimotor is, zouden we vergeten dat Disney + minder dan 10% van de totale omzet van de groep vertegenwoordigt, waar de pretparken een kwart van de omzet voor hun rekening nemen.

De terugkeer van bezoekers naar parken en hotels heeft deze divisie in staat gesteld om haar omzet te verdubbelen tot 5,4 miljard dollar, dit tegen de achtergrond van een stijging van aantal bezoekers vanwege het wegvallen van de capaciteitsbeperkingen bij de parken die al open zijn.

En hoewel parken en resorts nog steeds te maken hebben met onzekerheden op de korte termijn, geven de relatief sterke consumentenvraag, de terugkeer van internationale reizigers en de aanhoudende groei in boekingen geruststellende tekenen voor een terugkeer naar groei op de lange termijn.

Een aandeel met een potentieel van 26%?

Aangezien het aandeel met 35% is gedaald ten opzichte van zijn jaarpiek, is de timing misschien aangebroken om Disney opnieuw in portefeuille te nemen.

Van de analisten krijgt het aandeel nog steeds het volste vertrouwen: 27 analisten hebben een koopadvies, terwijl 9 anderen de bezitters van de aandelen adviseren om deze aan boord te houden.

Het gemiddeld koersdoel voor de komende 12 maanden bedraagt 196 dollar, of een potentieel van 26% vanaf de laatste slotkoers (155 dollar)*.

*bron Bloomberg