Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Lening Bausch Health 5% 2029 duikt zwaar onder pari

De lening Bausch Health met een restduur van acht jaar verkeert in een vormdip. De obligatie van het Canadese farmabedrijf kampeert op een historisch dieptepunt op de secundaire markt.

Om deze obligatie met vervaldag op 15 februari 2029 en een coupon van 5% aan te kopen moet u het equivalent van 86,79% van de nominale waarde neertellen. Sinds de emissie in november 2020 heeft ze nog nooit zo laag genoteerd. Aan de huidige koers rijft de belegger dus een rendement van 7,39% binnen. Dit wordt zelfs 13% mocht de onderneming haar vervroegde terugkoopoptie activeren in februari 2024 aan 102,5% van de nominale waarde. Hoe het ook zij de vergoeding die deze obligatie in coupures van 2.000 dollar biedt ligt hoog. Dit wordt mede verklaard door de risicograad waarmee de titel gepaard gaat, wat ook geïllustreerd wordt door de “B” rating (high yield) bij Standard & Poor’s.

We geven nog mee dat het rendement van een obligatie wordt samengesteld door twee aparte delen die beiden onder een ander fiscaal regime vallen. Enerzijds is er de coupon, die aan 30% belast wordt, en anderzijds is er de meer- of minderwaarde tussen de aankoopprijs en de uitbetalingsprijs, die vaak vrijgesteld is van belastingen. De waarde is met andere woorden fiscaal aantrekkelijk voor een Belgisch ingezetene.

IPO van Solta Medical en Bausch + Lomb

Om even terug te keren op de hoger vermelde prijsevolutie van de lening; de daling werd begin november versneld bij de bekendmaking van de kwartaalresultaten. Bij die gelegenheid bevestigde de directie dat ze van plan was Solta Medical (een bedrijf in esthetische geneeskunde) in december of januari naar de beurs te brengen en dat ze met hun oogheelkundige poot (Bausch + Lomb) 30 dagen later hetzelfde zal doen. Een dergelijke transactie vergroot de commerciële risico’s voor het overblijvende bedrijf, liet Moody’s in augustus weten. De kredietbeoordelaar haalde aan dat het overblijvende bedrijf minder impact zal hebben, een minder gediversifieerd aanbod en van bij de start een hoge schuldgraad.

Oogheelkunde, gastro-enterologie en dermatologie

Bausch Health is een mondiaal bedrijf en ontwikkelt, produceert en verkoopt een waaier aan farmaceutische producten, medische apparatuur en vrij verkrijgbare producten, zowel in het domein van de oogheelkunde als van de gastro-enterologie en de dermatologie

Uit de laatst beschikbare jaargegevens blijkt dat de onderneming in 2020 een omzet van 8,03 miljard dollar realiseerde. Op Wall Street kan Bausch Health een beurswaarde van zo’n 9,4 miljard voorleggen.