Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Voortbouwen op de veerkracht van de Zuid-Afrikaanse rand?

In tegenstelling tot sommige andere valuta’s uit groeilanden wordt de Zuid-Afrikaanse rand (ZAR) alom geprezen om zijn vermogen om externe schokken te weerstaan. Deze vaststelling werd eens te meer bevestigd door de uitbraak van pandemie, die de economie van deze Afrikaanse reus nochtans midscheeps trof.

De veerkracht die de Zuid-Afrikaanse rand de afgelopen jaren heeft getoond, is voornamelijk te danken aan de stijging van de prijzen voor grondstoffen (goud, platina, steenkool en diamanten), grondstoffen die in overvloed aanwezig zijn in de ondergrond van het land en die een belangrijk exportartikel vormen.

De mijnbouwsector is ook de belangrijkste werkgever in het land, vóór landbouw, financiën en toerisme.

De uitdagingen blijven echter groot voor de grootste industriële macht op het Afrikaans continent. Het land wordt regelmatig getroffen door etnische spanningen tussen de verschillende gemeenschappen, maar heeft ook af te rekenen met een gebrek aan infrastructuur en een gebrekkige elektriciteitsvoorziening.

Regelmatige stroomonderbrekingen veroorzaakt door het staatsbedrijf Eskom, dat niet in staat is om voldoende stroom te produceren, wegen op de economie. Daardoor zal de BBP-groei in de komende drie jaar beperkt blijven tot 1,7%, dit volgens de verwachtingen van de Zuid-Afrikaanse overheid zelf.

Voor het lopende jaar, tegen een achtergrond van een sterker dan verwachte economische bedrijvigheid in de eerste helft van het jaar, wordt verwacht dat de BBP-groei meer dan 5% zal bedragen. Vorig jaar was er een krimp met 6,4%.

Zodoende kan de energietransitie een groeistimulans zijn voor een land waarvan de energieproductie nog steeds voor 80% afhankelijk is van steenkool.

Als onderdeel van COP 26 hebben Duitsland, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk zich ertoe verbonden 8,5 miljard dollar aan leningen te verstrekken tegen zeer lage rentetarieven evenals subsidies voor de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen.

Meer algemeen moet worden opgemerkt dat het donkere continent aan een worst case scenario is ontsnapt. De pandemie sloeg in Afrika minder verwoestend toe in vergelijking met andere regio's in de wereld. Terwijl de recessie, de eerste in 25 jaar voor het continent, minder ernstig was dan gevreesd.

Een AAA-obligatie 

Voor wie overweegt om zijn of haar spaargeld te diversifiëren in de richting van de Zuid-Afrikaanse Rand, vestigt Oblis de aandacht op de obligatie die loopt tot 2023 van de Internationale Bank voor Ontwikkeling en Wederopbouw (IBRD).

Met een “AAA”-rating van Standard & Poor's blijft het risico beperkt tot de evolutie van de koers van de ZAR, waarbij de belegger mag rekenen op een jaarlijks rendement tot einde looptijd van bijna 6%,%.