Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Dipje voor dollarobligatie Uber Technologies 4,5% 2029

De lening Uber Technologies met een restduur van acht jaar is van haar piek van begin november getuimeld. Het pluspunt hiervan is dat de obligatie van de wereldleider in het aanbieden van taxi's voordeliger uitvalt voor potentiële beleggers.

Concreet kan de obligatie Uber Technologies 4,5% 2029 in coupures van 2.000 dollar aan 100,51% van de nominale waarde binnengehaald worden. De belegger strijkt dus een rendement op van 4,42%. Dat is van een acceptabel niveau, maar er moet ook rekening gehouden worden met de risicograad die eraan verbonden is: een "B-" rating bij S&P in de highyieldcategorie.

Goed om te weten: de emittent beschikt over een vervroegd terugkooprecht in augustus 2024 en dit aan 102,25% van de nominale waarde. In dat geval innen de obligatiehouders een vergoeding van 5,08%.

Minderwaarde op Didi

Vanwaar deze recente koersevolutie? We vinden het antwoord in de gepubliceerde kwartaalresultaten van de groep. Ze worden gekenmerkt door een recordbedrag van 23,1 miljard dollar (+57% op een jaar) aan reservaties, wat ongezien is in de geschiedenis van het bedrijf. En het feit dat Uber voor het eerst sedert zijn beursgang een bruto-exploitatieoverschot (8 miljoen dollar) kon voorleggen, betekende een ware mijlpaal voor de onderneming. Helaas zorgde de investering in zijn Chinese tegenhanger Didi voor een domper op de feestvreugde en deed het de resultaten kelderen: een nettoverlies van 2,4 miljard dollar in het derde kwartaal (afgesloten op 30 september).

Uber Technologies wijt het verlies inderdaad hoofdzakelijk aan een waardevermindering van 2 miljard dollar die gelieerd is aan een herevaluatie van het belang in Didi, de Chinese concurrent van Uber die momenteel in het vizier van de Chinese autoriteiten is gekomen.

Begin juli maakte de Chinese cybersecuritytoezichthouder gewag van onderzoeksdaden die "een zware inbreuk op de regulering in verband met het vergaren en het gebruiken van persoonlijke gegevens" blootlegden bij Didi. Dat was reden genoeg voor Peking om ervoor te zorgen dat de taxi-app werd weggehaald van onlineshops, wat de aandelenkoers op Wall Street deed kelderen. Didi had nog maar pas (30 juni) zijn beursgang gerealiseerd...

Meer dan 28 miljard ritten

De onderneming die in 2010 werd opgericht om een eenvoudig probleem op te lossen ("Hoe kan ik met één klik een rit boeken?") telt momenteel meer dan 28 miljard ritten die via het platform werden aangevraagd. Eerst deed Uber het op vier wielen, nadien op twee om zich uiteindelijk te diversifiëren naar leveringen van goederen op 18 wielen... Met de Uber-app hebben klanten verschillende opties om te gaan waar ze willen en dit in meer dan 10.000 steden, en naar en van de meeste grote luchthavens.

Op basis van de laatst beschikbare jaargegevens heeft Uber vorig jaar een omzet van 11,14 miljard dollar gegenereerd. Op 30 september 2021 telde de taxigroep 109 miljoen actieve gebruikers op zijn verschillende platformen.