Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Mooie vooruitzichten voor de roebel als beleggingsmunt?

De roebel (RUB), die dit jaar één van de beste prestaties op de valutamarkten heeft neergezet ten opzichte van de harde valuta's, lijkt steeds aantrekkelijker te worden. De Russische munt kan daarbij profiteren van enkele gunstige trends.

We denken daarbij op de eerste plaats aan de energiemarkt. Rusland is een grote exporteur van fossiele brandstoffen zoals olie en aardgas. Daarnaast vergroot het monetair beleid de aantrekkelijkheid van de munt.

Geconfronteerd met een stijging van de inflatie verhoogde de Russische Centrale Bank onlangs haar belangrijkste beleidsrente tot 7,65%, wat de koers van de roebel ten opzichte van de harde valuta's deed stijgen.

Net zoals elders in de wereld zijn de voedselprijzen in Rusland enorm gestegen, wat een klap betekent voor een bevolking die al vaak op het scherp van de snede leeft en weinig ruimte heeft om te sparen. In oktober bedroeg de inflatie meer dan 8%, wat een record is sinds 2016. Het huidige inflatieniveau bedraagt het dubbele van de doelstelling van de monetaire autoriteiten.

De prijsstijgingen hebben het armoedecijfer nog doen stijgen op een moment dat al meer dan 13% van de Russische bevolking in armoede leeft. Een ongetwijfeld duizelingwekkend percentage in vergelijking met de uitzonderlijke positieve economische indicatoren die het land kan voorleggen, in de vorm van een begrotingsevenwicht of overschot gedurende 20 jaar. Dit terwijl de overheidsschuld niet hoger is dan 18% van het bruto binnenlands product (bbp).

Bij de laatste opname in september bedroegen de financiële reserves van het land 618 miljard dollar (535 miljard euro), wat overeenstemt met ruim 2x de omvang van de begroting.

Naast het optrekken van de rente, wat traditioneel gunstig is voor de munt, spreekt het voor zich dat de roebel wordt ondersteund door de hoge prijzen voor brandstoffen, waarvan Rusland één van de leidende producenten op wereldschaal is. Dat geldt op de eerste plaats voor het aardgas dat essentieel is voor de energievoorziening van de Europese gezinnen.

Hierbij dient natuurlijk rekening worden gehouden met de pandemie en met de vrees voor nieuwe lockdowns, wat kan wegen op de prijs voor een vat ruwe olie.

Een jaarlijks rendement van 8,45% in roebel

Terwijl de roebel goed heeft gepresteerd in 2021, moet worden opgemerkt dat de valuta nog steeds ver verwijderd is van het niveau van 2014. De koers van de roebel kwam toen onder druk te staan als gevolg van de annexatie van de Krim, een ingreep die een hele reeks sancties uitlokte van de kant van de westerse landen.

Voor de belegger die een deel van zijn spaargeld in deze valuta wil diversifiëren, vindt u in onze selectie verschillende obligaties die in aanmerking komen.

Zo is er onder andere de obligatie van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) die loopt tot in 2023 (AAA-rating bij Moody's). Met een koers onder pari (indicatieve prijs van 96,23% van de nominale waarde) mag de belegger rekenen op een jaarlijks rendement van 8,48%.