Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

De Indiase roepie verkeert dit jaar in topvorm

De Indiase roepie, de munteenheid van de op zeven na grootste economie ter wereld, presteerde dit jaar zeer goed ten opzichte van de euro, getuige een stijging van de koers met 7%. Een herstel dat plaatsvindt na een aantal zwakke jaren.

Terwijl de Indiase economie aan een zeer dynamisch tempo groeit, profiteert de valuta van de maatregelen genomen door de regering van premier Narendra Modi om zowel de buitenlandse investeringen als de binnenlandse consumptie nieuw leven in te blazen.

In de afgelopen jaren heeft Modi de hervorming van de banksector in versneld tempo doorgevoerd om de kredietverstrekking te stimuleren. Tevens werd de vennootschapsbelasting verlaagd van 30% naar 22%.

De groeivooruitzichten geven de beleggers alleszins vertrouwen. Terwijl het land van Gandhi de eerste recessie doormaakte sinds de onafhankelijkheid in 1947, wijzen de voorspellingen voor de op twee na grootste economie van Azië op 8-9% groei van het BBP zowel dit jaar als daarna.

Dit op voorwaarde dat epidemische heropflakkeringen van het virus het feest niet komen bederven. Het land heeft meer dan een miljard doses toegediend, zo onderstreepte onlangs bureau Fitch Ratings. De meldingen van nieuwe Covid-gevallen zijn gedaald tot het laagste niveau in meer dan 500 dagen.

Volgens sommige handelaren zouden de bemoedigende data over de pandemie de Indiase Centrale Bank (RBI) ertoe kunnen aanzetten haar basisrente te verhogen, dit tegen de achtergrond van een inflatie van 4,50% in oktober. De gestegen energieprijzen komen uiteraard hard aan in een land dat een van 's werelds grootste olie-importeurs is.

CO2-neutraliteit uitgesteld

Met 1,3 miljard inwoners staat India op het punt China in te halen als het meest bevolkte land ter wereld. Het land is er in geslaagd om honderden miljoenen mensen uit de armoede te tillen.

Maar om de groeiende economie van brandstof te voorzien heeft India goedkope energie nodig, vooral steenkool. Deze fossiele brandstof is goed voor ongeveer 70% van de elektriciteit die het land produceert. De consumptie van steenkool is in tien jaar tijd verdubbeld.

Dit verklaart de terughoudendheid wat betreft de toezeggingen van de Indiase premier tijdens de COP 26 in Glasgow. India telt nochtans op zijn grondgebied , 35 van de 50 meest vervuilde steden ter wereld telt. De hoofdstad New Delhi wordt regelmatig in een giftige mist ondergedompeld.

5,75% rendement op jaarbasis in roepie

Zoals ook bij andere valuta's uit opkomende markten, moet een belegger die zich wil positioneren in obligaties uitgegeven in Indiase roepie naar onze mening alleen kiezen voor emittenten van zeer goede kwaliteit. De voorkeur gaat uit naar internationale instellingen met een AAA-rating, de best mogelijke rating.

Onze selectie omvat onder meer de obligatie met een looptijd tot 2026 van de Asian Development Bank, die momenteel een jaarlijks rendement tot einde looptijd biedt van circa 5,75%.

Let op: de uitbetaling van coupons en de aflossing van obligaties in Indiase roepies geschiedt altijd in euro's.