Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Nieuwe obligatie Pemex beschikbaar onder pari én onder emissieprijs

Een miljard dollar dat ten laatste binnen 10 jaar moet worden terugbetaald, dat is het bedrag dat de Mexicaanse oliegroep Pemex heeft bijgetankt op de schuldenmarkt. Bij de recentste handel op de secundaire markt gaat de prijs in dalende lijn.

Op basis van de allerlaatste gegevens wordt de obligatie Petroleos Mexicanos (Pemex) met een coupon van 6,7% en een looptijd tot 16 februari 2032 momenteel aan 99,55% van de nominale waarde verhandeld. Beleggers kunnen de obligatie dus goedkoper binnenhalen dan bij de emissie, want die lag op 99,98% van de nominale waarde.

Dat betekent ook dat u als belegger een rendement van 6,76% opstrijkt voor deze titel in coupures van 10.000 dollar en met een "BBB" rating bij Standard & Poor's (investment grade).

Cruciale overheidssteun

Het bedrijf kreeg deze rating van S&P omdat de kredietbeoordelaar meent dat de Mexicaanse overheid zal bijspringen mochten er financiële problemen de kop opsteken. Dat is volgens S&P zelfs de doorslaggevende factor voor het toekennen van die rating aan Pemex.

Pemex speelt voor de Mexicaanse regering een cruciale rol op economisch vlak, omdat het bedrijf de grootste bijdragen levert aan de nationale begroting, en ook betreffende de energiepolitiek. Het integrale kapitaal van de onderneming is in handen van de staat, een staat die ook zijn mannetjes heeft in de beleidsorganen van de oliegroep. Beiden zijn bewijzen van de nauwe banden tussen Pemex en de overheid.

Naast de emissie van schuldpapier voor een waarde van een miljard dollar heeft de Mexicaanse overheid trouwens ook aangekondigd dat het Pemex zal ondersteunen met een kapitaalinjectie van 3,5 miljard dollar. Deze fondsen moeten het bedrijf helpen een schuld van 113 miljard dollar af te lossen, waarmee Pemex de oliemaatschappij is met de grootste schuldenberg ter wereld en dat met een slabakkende olieproductie.

De Mexicaanse president Andrès Manuel Lopez Obrador voorziet ook in een nieuw vijfjarig businessplan voor Pemex en hij zou misschien het belastingsniveau van het oliebedrijf nog verlagen. Allemaal maatregelen om ervoor te zorgen dat Pemex het afkalvende productiemomentum nog kan keren en opnieuw het vertrouwen kan winnen van de beleggers.

Verhoogde risicopremie

Ondanks de inspanningen van president Obrador om het oliebedrijf terug op de kaart te zetten en zijn aanzien van weleer te herwinnen, blijven de beleggers voorzichtig tegenover Pemex. De coupon van 6,7% (en de onderliggende risicopremie) die ze eisten om hun geld aan Pemex uit te lenen onderstreept dit.