Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Wat te verwachten van het aandeel D’Ieteren in 2022 ?

Het aandeel D’Ieteren noteerde in 2021 de grootste stijging (156%) van de hele Brusselse beurs. Een prestatie die logischerwijs moeilijk te herhalen zal zijn voor dit bedrijf, ondanks het feit dat de analisten nog steeds opwaarts potentieel zien...

Voor D’Ieteren was het afgelopen jaar ongetwijfeld het jaar waarin de markt zich bewust werd van het potentieel van Belron, het beglazings- en carrosseriebedrijf waarin het een belang van 50,01% bezit.

Terwijl de analisten al geruime tijd positief waren over het moederbedrijf van Carglass, realiseerde de markt zich voluit het potentieel van het aandeel toen internationale investeerders, in dit geval Hellman & Friedman, Blackrock en GIC, afgelopen zomer een participatie van meer dan 16% in de dochter namen.

Een operatie die Belron op meer dan 17 miljard euro waardeerde en de participatie van D'Ieteren zodoende op 8,6 miljard euro.

Belron, een voorwerp van afgunst en een echte melkkoe voor het bedrijf, surft volop op de nieuwe technologieën die in voorruiten worden aangetroffen. Hieronder verstaan we in het bijzonder de radarsystemen die een handje toesteken bij de besturing. Het betreft de sensoren of de camera's die de operationele marges van de groep de hoogte injagen tijdens herstellingen.

Het succes van de beglazingsdochter is zodanig dat zij nu bijna alleen de waardering bepaalt van D’Ieteren Group. Ze is tevens goed voor ongeveer 90% van de bedrijfswinst van D’Ieteren.

Met andere woorden,Belron heeft de andere activiteiten van de groep duidelijk overvleugeld. Het bedrijf is van oudsher bekend als de Belgische invoerder van de merken van de Volkswagen groep, inclusief aanverwante dienstverlening.

De participatie in Moleskine (dagboeken en "Lifestyle"-notebooks) die D’Ieteren eind 2016 verwierf, is eveneens van marginaal belang in het geheel. Evenals het aandeel van 40% dat enkele maanden geleden werd verworven in de reserveonderdelenspecialist TVH Parts.

Hoe zit het met het potentieel van het aandeel ?

Ondanks een meer dan verdubbelde beurskoers op jaarbasis, zien de analisten nog steeds potentieel voor het aandeel van D'Ieteren. Over een horizon van twaalf maanden bedraagt de gemiddelde consensusverwachting 189,90 euro (gegevens verzameld door Bloomberg Agency) .

Dit stemt overeen met een potentieel van ruim 10% ten opzichte van de laatste slotkoers van 171 euro.

Volgens de analisten zit de waardering van Belron nog niet volledig verrekend in de koers, al zal men de marges die de glazenmaker genereert moeten afwegen tegen de belangrijke investeringen die op til zijn.

Een beursgang van Belron binnen enkele jaren zou niet bepaald als een verrassing komen, een dergelijke IPO zou waarschijnlijk bijkomende aandeelhouderswaarde creëren.

2022 zou ook een jaar van overnames moeten worden voor een bedrijf dat meer dan een miljard euro te investeren heeft. De analisten hopen in ieder geval dat dit bedrag goed aangewend zal worden.