Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Focus op euro-obligatie Kongsberg 5% 2025

De lening Kongsberg Actuation Systems met een restduur van drie jaar heeft zich volledig herpakt na de dip van september. De obligatie die werd uitgegeven door de dochter van autotoeleverancier Kongsberg Automotive noteert nu niet ver meer van haar piek tijdens het voorbije jaar (zie grafiek).

De recentste prijzen van deze obligatie in coupures van 100.000 euro liggen meer bepaald rond 101,57% van de nominale waarde, waarmee ze dicht aanleunen bij de 102% die vorig jaar geregeld behaald werd. Aan de huidige koers ontvangt de belegger een rendement van 4,52% op basis van een coupon van 5% en een looptijd tot exact 15 juli 2025. Beleggers krijgen dus een aanzienlijke vergoeding, maar moeten rekening houden met het onderliggend risico, wat ook weerspiegeld wordt in de "B" rating (speculatieve categorie) bij Standard & Poor's.

We geven ook nog mee dat de vergoeding halfjaarlijks (telkens 2,5%) wordt uitgekeerd in juli en januari. De uitbetaling van de volgende coupon is dus voor heel binnenkort. Dat betekent tevens dat als beleggers die de obligatie willen aanschaffen nog enkele dagen geduld oefenen, ze geen opgelopen intresten moeten betalen.

Activiteit "Interior Comfort Systems" wordt afgestoten

In september, toen Kongsberg zijn financiële doelstellingen voor het lopende boekjaar herzag, zakte de obligatie weg tot 98% van de nominale waarde. Sedertdien kwam de toeleverancier echter met heel wat nieuwsberichten die duidelijk de schuldeisers én kredietbeoordelaar Moody's hebben gerustgesteld.

Een daarvan was de aankondiging (in oktober) van de quasi totale verkoop van de afdeling Interior Comfort Systems (ICS) - dat gespecialiseerd is in systemen die het comfort verhogen en de temperatuur regelen voor autostoelen - voor 175 miljoen euro. "De operatie is positief voor de kredietrating van Kongsberg", klinkt het bij Moody's.

De transactie zou in het eerste kwartaal van dit jaar gefinaliseerd moeten zijn, aldus de Noorse onderneming. Kongsberg Automotive lijkt woord te houden, want in een communiqué van begin december bevestigde het bedrijf dat de (in oktober) aangekondigde desinvesteringen tegen het einde van het eerste kwartaal afgerond zouden moeten zijn. De opbrengst van de verkoop zou worden gebruikt om de schulden af te bouwen, zei CEO Jörg Buchheim. Met deze operatie "wordt Kongsberg minder beïnvloed door het zeer volatiele segment van de auto's voor particulieren en kan het zich meer toeleggen op gespecialiseerde producten, bestelwagens en aanverwanten", voegde hij eraan toe.

Koppelingen, versnellingsbakken…

Met zijn 11.000 werknemers in 19 landen levert Kongsberg Automotive overal ter wereld aan de automobielindustrie. Onder hun klanten vinden we Faurecia, Jaguar, Land Rover, Audi, Volvo Cars, Daimler, BMW en Tesla. Het bedrijf telt wereldwijd meer dan 27 productiesites. Ze maken onder andere systemen voor het overbrengen van vloeistof, koppelingen, versnellingsbakken enz. Volgens de laatst beschikbare jaarcijfers werd het boekjaar 2020 afgesloten met een omzet van 969 miljoen euro. De recentste kwartaalresultaten leest u hier.