Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Covid, inflatie, Oekraïne: een onzekere start van het nieuwe jaar. De week in een notendop

Goldwasser Exchange brengt u op de hoogte van alles wat u absoluut moet weten bij het begin van de nieuwe week.

Global+: op koers voor 2022!

Nadat Global+ in 2021 een nettorendement van 5,25%* behaalde kijken de beheerders van de portefeuille sereen en met vertrouwen uit naar 2022. Door de twijfels omtrent de evolutie van de pandemie, de inflatie die terug de kop op steekt en de geopolitieke spanningen mogen we ons aan een bewogen jaar verwachten op de financiële markten. De flexibele en voorzichtige strategie van de portefeuille Global+ werd evenwel speciaal ontworpen om te kunnen profiteren van elke opportuniteit, ongeacht het financiële klimaat. Wilt u te weten komen hoe u het beste uit het komende jaar kan halen? Aarzel dan niet om de videoconferentie van Goldwasser Exchange te bekijken met als thema “Hoe beleggen in 2022?” ( in frans)

De Fed komt straffer uit de hoek dan voorzien

De publicatie van de notulen van de FOMC-vergadering (december) kwam als een koude douche voor de markten. Nu de VS bijna een totale tewerkstelling bereikt heeft, wil de Fed te allen koste vermijden dat de Amerikaanse economie oververhit raakt met daarbij nog een aanhoudende inflatie. In 2022 is er driemaal een verhoging van de intrestvoeten voorzien – de eerste daarvan ongetwijfeld in maart – en in 2023 nogmaals drie keer. Wat de kenners wel verrast heeft, is dat de centrale bankiers vanaf nu de balans van de Fed willen verkleinen door obligaties die op vervaldag zijn gekomen niet meer te herbeleggen. Duurdere kredieten knabbelen aan de munitie van de bedrijven, meer bepaald in de techsector die heel hongerig is naar kapitaal. Vorige week kende de Nasdaq trouwens een dip van 4,5%.

Oekraïne: de dreiging blijft aanwezig

Deze week zal van doorslaggevend belang zijn op het Oekraïense front. Nu maandag 10 januari vindt er een overleg plaats tussen Rusland en de VS. Daarna volgt er een ontmoeting tussen Rusland en de NAVO (12 januari) en tot slot zal er op 13 januari meer uitgebreid gediscussieerd worden binnen de OSCE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, nvdr).  Ondanks dit rondje diplomatieke gesprekken is de vrees voor een Russische invasie nog lang niet weggeëbd. Het is namelijk helemaal niet duidelijk hoe de standpunten van beide kampen dichter bij elkaar zouden kunnen komen. Rusland weigert elke grote militaire aanwezigheid van de NAVO aan zijn grenzen en stelt voor dat Oekraïne en Georgië neutraal zouden moeten zijn. Die beide landen zouden een verdrag moeten tekenen waarin ze er zich toe engageren nooit toe te treden tot de NAVO. De NAVO zou ook nog andere Russische eisen moeten inwilligen zoals nooit wapens te ontplooien die het Russische territorium rechtstreeks kunnen bedreigen, of dat nu vanuit Polen is, de Baltische staten of de Zwarte Zee. Amerika heeft al laten weten dat dergelijke eisen onaanvaardbaar zijn en dat een Russische aanval zware gevolgen zal hebben. Sergej Lavrov zegt dan weer dat er geen sprake kan zijn van enige toegeving. Poetin, die nooit de ontmanteling van de Sovjet-Unie heeft kunnen verkroppen, gaat niet licht over de veiligheid van zijn land, maar is hij bereid een openlijk conflict te riskeren met het Westen? De volgende weken zullen we het antwoord kennen.

Covid: misschien is het einde van de tunnel wel in zicht

De omikrongolf verspreid zich over Europa en de VS, het aantal besmettingen explodeert, maar deze variant blijkt echter ook minder ziekmakend dan delta omdat hij de longen niet aanvalt. Ook qua hospitalisaties en overlijdens komen we helemaal niet in de buurt van de pieken van enkele maanden geleden. Er wordt verwacht dat we binnen een week of twee een plateau zullen bereiken. Daarnaast heeft ook de massale vaccinatie, en zeker bij kwetsbaren, ervoor gezorgd dat de schade beperkt bleef. Zal de pandemie binnenkort nog slechts een epidemie zijn? Laat het ons hopen.

China: vastgoed nog steeds in slechte papieren

Na Evergrande en Kaisa Group is het nu de beurt aan Shimao om geconfronteerd te worden met een toestand van wanbetaling. Shimao, dat voor 7 miljard dollar aan offshore-obligaties heeft uitgegeven, had nochtans een goede kredietrating, maar de Chinese vastgoedmarkt blijft in het dal zitten. De gedaalde verkoop van woningen en het verminderde vertrouwen in vastgoedpromotoren kan ook andere ontwikkelaars – die te weinig cash in huis hebben om hun schulden af te betalen - in nauwe schoentjes brengen.  

And the winners are….

De Financial Times heeft een lijst gepubliceerd met de winnaars en de verliezers van de laatste twee jaar. Bij de winnende titels vinden we – what else? – Tesla terug dat bijna een miljoen wagens verkocht in 2021. Daarna volgen de “usual suspects”: Apple (123%), Microsoft (110%), Alphabet (108%), Amazon (85%), Netflix (88%), Salesforce (74%) en zelfs Meta/Facebook (60%), ondanks zijn vele uitschuivers. Ook andere techbedrijven hebben records doen sneuvelen: Nvidia (411%), TSMC (100%), AMD (233%) en het Nederlandse ASML (164%), de fabrikanten van halfgeleiders dus. De luxesector was eveneens aan het feest met voortrekker LVMH (79%) en Hermès (136%). In de farmasector springen natuurlijk de producenten van covidvaccins eruit: Moderna (1480%), BioNTech (712%), Pfizer (53%), maar ook Merck (118%) en Eli Lilly (98%). En deze hebben kunnen profiteren van de lange lockdowns en het telewerken: pakjesbezorger UPS (86%), betaalinterfaces PayPal (74%) en Adyen (233%), en de onlinewinkel Shopify (275%).

Het aandeel van de week

Het jaar start met luide trom: de resultaten van de banken JPMorgan Chase, Citigroup, Wells Fargo en van de gigant in activabeheer BlackRock zijn binnen. Voor Citigroup, dat in 2021 zaagtandresultaten liet optekenen, zal 2022 misschien het jaar van het herstel zijn dankzij de nakende verhoging van de intresten. JP Morgan heeft dan weer een uitstekend 2021 achter de rug. Met haar zakenbankpoot kon ze 3,3 miljard dollar bijschrijven voor overname- en fusieoperaties. En als grootste Amerikaanse bank kan ze trouwens een dubbelslag binnenhalen door zowel van het economische herstel te profiteren als van de duurdere kredieten.

* Voorbije prestaties zijn geen garantie voor toekomstig rendement.

Het ganse Goldwasser Exchange team wenst u een aangename week.